Zdravotné poisťovne do septembra platby napokon neznížia

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 16:32 • 2 min
Zdravotné poisťovne do septembra platby napokon neznížia

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), zdravotná poisťovňa Dôvera aj Union zdravotná poisťovňa udržia súčasnú úroveň platieb pre zdravotnícke zariadenia do septembra tohto roka.

slovakia

left justify in out

Dohodli sa na tom na stretnutí s ministrom zdravotníctva SR Tomášom Druckerom. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Stanislava Pondelová. Podarilo sa tak odvrátiť problém s financovaním systému zdravotníctva, ktorý hrozil od mája tohto roka. "Pôvodne totiž zdravotné poisťovne avizovali, že od mája znížia platby na úroveň roka 2015, čo by v praxi znamenalo ich citeľný pokles," poznamenala Pondelová.


Zároveň predstavitelia zdravotných poisťovní upozorňujú na potrebu dofinancovania systému zdravotníctva pre tento rok. Malo by reflektovať na minuloročné zavedenie odpočítateľnej položky pre nízkopríjmové skupiny obyvateľov, ako aj krytie záväzkov vyplývajúcich zo zmeny legislatívy, úpravy minimálnej mzdy, uplatnenie minimálnych mzdových taríf sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov. "Novému ministrovi a predovšetkým pacientovi sme vyšli maximálne v ústrety a do septembra udržíme výšku platieb na súčasnej úrovni, ďalej to už bez dodatočných zdrojov nezvládneme,“ upozornili predstavitelia poisťovní.


Minister na stretnutí hovoril s riaditeľmi zdravotných poisťovní aj o svojich prioritách, ktoré budú obsiahnuté v pripravovanom programovom vyhlásení vlády, predovšetkým o zavedení systému platieb za diagnózu (DRG), ako aj o elektronizácii zdravotníctva (eHealth). "Pozorne som si vypočul pohľad zdravotných poisťovní na súčasné problémy zdravotníctva. Vnímam aj ich pohľad na potrebu dofinancovania systému a myslím, že sme našli dôležité prieniky v systémových opatreniach, ktorých neodkladná realizácia je nevyhnutná na finančnú stabilizáciu systému poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ zhodnotil Drucker.


Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) žiada dofinancovať systém zdravotníctva čiastkou 95 miliónov eur. Z tejto sumy pre nemocnice združené v ANS je potrebných približne 27 miliónov eur. Nemocniciam totiž vznikli výrazné výpadky v rozpočte. Dôvodom je minuloročné navýšenie minimálnej mzdy a jej koeficientov, legislatívne navýšenie platov iných zdravotníckych pracovníkov, či zvýšenie miezd lekárov. "Na to, aby bol v segmente relatívny pokoj, bola zabezpečená zdravotná starostlivosť tak ako doposiaľ a mohli byť prijímané následné nevyhnutné opatrenia, je v prvom rade potrebné systém dofinancovať," doplnil prezident ANS Marian Petko.


ANS upozorňuje, že zmluvy so súkromnými poisťovňami majú nemocnice združené v ANS uzavreté len do konca apríla, pri Všeobecnej zdravotnej poisťovni do konca septembra. V prípade nenavýšenia rozpočtu budú platby podľa Petka znížené na úroveň decembra minulého roka, čo predstavuje pokles približne o 10 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies