Zdravotné odvody z dividend sa majú zvýšiť

NETKY.SK • 29 November 2012, 13:00 • 2 min
Zdravotné odvody z dividend sa majú zvýšiť

Zdravotné odvody z dividend sa majú zvýšiť - Slovensko Zdravotné odvody z dividend by mali od budúceho roka vzrásť. Sadzba sa má zvýšiť zo súčasných 10 na 14 percent z vymeriavacieho základu.

slovakia

left justify in out

img

Zdravotné odvody z dividend by mali od budúceho roka vzrásť. Sadzba sa má zvýšiť zo súčasných 10 na 14 percent z vymeriavacieho základu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, o ktorej poslanci diskutujú na úvod tretieho rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady SR.
      Právna norma má reagovať na potrebu konsolidácie verejných financií a celkové zníženie deficitu verejných financií. Koľko peňazí toto opatrenie prinesie, podľa ministerstva zdravotníctva nie je možné dopredu vyčísliť.
      Právna norma má zároveň zúžiť okruh poistencov, za ktorých zdravotná poisťovňa nemusí vykonať ročné zúčtovanie poistného. V dôsledku toho bude poisťovňa robiť ročné zúčtovanie poistného aj za zamestnancov, ktorí majú viacero zamestnaneckých pomerov, z ktorých odvádzajú preddavky z maximálneho vymeriavacieho základu. Rovnakú povinnosť má mať aj v prípade samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré uhrádzajú vyššie preddavky na poistné, a pritom majú nižší vymeriavací základ.
      Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia si samy zrejme nebudú musieť robiť ani osoby, ktoré boli časť roka v zahraničí a časť roka na Slovensku ako zamestnanci, ktorí majú viacero zamestnaneckých pomerov, z ktorých odvádzajú preddavky z maximálneho vymeriavacieho základu.
      Po skončení tejto diskusie sa poslanci vrátia k prerušenej rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o hazardných hrách, ktorý ostro kritizuje opozícia. Poslanci Smeru-SD sa napokon rozhodli pôvodný návrh rezortu financií zmierniť. V súčasnosti na zákaz hazardných hier v obci stačí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) obce. Podľa vládnej novely sa už k VZN malo vykonať aj referendum, pričom to je platné pri účasti nad 50 percent obyvateľov. Ľubomír Petrák (Smer-SD) cez pozmeňujúci návrh navrhol zmeniť podmienku referenda iba na petíciu platnú pri 30-percentnej účasti ľudí z obce. Opozícia však tvrdí, že liberalizácia hazardu je nesprávny nástroj na konsolidáciu verejných financií.
      Popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Ľubomíra Petráka (Smer-SD), či vzhľadom na to, že v Európskej rade nedošlo k dohode na viacročnom finančnom rámci na roky 2014 až 2020, bude Slovensko aj v ďalšom období postupovať koordinovane so skupinou priateľov kohézie? Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) chce zase vedieť, či Fico rokoval s najvyšším vedením spoločnosti U. S. Steel o ich zotrvaní na Slovensku, ak nie prečo a ak áno, s akým výsledkom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies