Zdravotné odvody z dividend od januára nahradí daň

NETKY.SK • 29 December 2016, 13:12 • 2 min
Zdravotné odvody z dividend od januára nahradí daň

BRATISLAVA - Z nových dividend sa od januára nebudú platiť zdravotné odvody ale daň. Zároveň sa povinnosť platiť za dividendy rozšíri aj na právnické osoby, ktoré budú dostávať dividendy z nezmluvných štátov. Počíta s tým novela zákona o dani z príjmov, ktorú parlament schválil koncom novembra.

slovakia

left justify in out

Do konca roku 2016 podľa platnej legislatívy platili z dividend zdravotné odvody na úrovni 14 % iba fyzické osoby. Navyše strop na platenie odvodov bol ohraničený maximálnym vymeriavacím základom. Po novom bude síce základná sadzba dane z dividend nižšia na úrovni 7 %, vymeriavací základ však nebude nijako ohraničený. Zdravotné odvody z dividend sa zároveň od roku 2017 rušia.


Od tejto dane budú oslobodení členovia pozemkových spoločenstiev, ktorí z nich budú mať ročné príjmy do 500 eur. Ak budú ich príjmy vyššie ako 500 eur, zdanená bude iba suma nad túto čiastku. Zároveň platí, že daň z dividend budú platiť aj firmy za príjmy plynúce od daňovníka z nezmluvného štátu sadzbou 35 %. Nové pravidlá budú platiť iba na dividendy za nasledujúce obdobie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies