Zdravotná starostlivosť bude aj po výpovediach lekárov zabezpečená

NETKY.SK • 5 Október 2011, 18:21 • 2 min
Zdravotná starostlivosť bude aj po výpovediach lekárov zabezpečená

Zdravotná starostlivosť bude aj po výpovediach lekárov zabezpečená

slovakia

left justify in out

img

V prípade, že by lekári, ktorí sa pripojili k odborárskej akcii hromadných výpovedí, naozaj odišli zo svojich pracovísk, bude podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika zabezpečená akútna aj základná zdravotná starostlivosť. "Riaditelia nemocníc sa pripravujú podľa aktuálnej situácie naozaj na to, že niektoré oddelenia prípadne niektoré obory budú musieť fungovať v inom režime," uviedol dnes Uhliarik po stretnutí so šéfmi štátnych nemocníc.

Šéf rezortu zároveň oznámil, že lekári, ktorí sa v priebehu tohto mesiaca rozhodnú výpovede stiahnuť, sa môžu vrátiť na svoje miesta. Po prvom novembri podľa jeho slov budú musieť riaditelia nemocníc hľadať za nich náhradu. Poukázal pritom, že každý deň niektorí lekári výpovede sťahujú. Ako dnes oznámila šéfka Národného rehabilitačného centra Kováčová Oľga Zábojníková, v ich zariadení výpovede stiahli všetci lekári, ktorí ich podali. Čím ich presvedčila, prezradiť nechcela. Sťahovanie výpovedí avizoval napríklad aj riaditeľ piešťanskej nemocnice.

Po dnešnom stretnutí s riaditeľmi nemocníc by si mal minister za rokovací stôl v stredu 5. októbra sadnúť s lekárskymi odbormi. "Lekári majú štyri požiadavky, ale keď všetky rozmeníme na drobné, ide v podstate o viac peňazí na platy a nemocnice. Ministerstvo uznáva legitímnu požiadavku na viac peňazí do zdravotníctva, ale najprv musíme urobiť poriadok s tými miliardami, ktoré už v zdravotníctve sú, a až potom môžeme hovoriť, kde a o koľko dáme viac," priblížila pre TASR východiskovú pozíciu pred rokovaním Anna Mydlová z Komunikačného odboru MZ SR.

K prvému októbru podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. V nemocniciach celkovo pracuje asi 6500 lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies