Zdravotná poisťovňa Union zvýšila základné imanie o milióny eur

NETKY.SK • 15 Január 2016, 13:15 • 2 min
Zdravotná poisťovňa Union zvýšila základné imanie o milióny eur

BRATISLAVA - Union zdravotná poisťovňa, a.s., zvýšila základné imanie na zákonom požadovanú výšku, 16,6 milióna eur. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová, k tomuto kroku pristúpila Union ZP 27. novembra minulého roka. K vlaňajšiemu máju mala zdravotná poisťovňa základné imanie v sume 3,54 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Od začiatku tohto roka však musí mať každá z troch zdravotných poisťovní na Slovensku základné imanie aspoň vo výške 16,6 milióna eur. Podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) bola predchádzajúca výška základného imania (3,3 mil. eur) nepostačujúca, a to vzhľadom na objem financií, s ktorými poisťovne hospodária.

 

Hovorca rezortu Peter Bubla pred časom konštatoval, že príjmy z verejného zdravotného poistenia za rok 2014 presiahli štyri miliardy eur. A ako narastajú príjmy, rastú aj výdavky. "Vzhľadom na výšku záväzkov zdravotných poisťovní vo vzťahu k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je potrebné upraviť výšku základného imania zdravotných poisťovní s cieľom zabezpečiť likviditu zdravotných poisťovní, teda schopnosť zdravotných poisťovní uhrádzať poskytnutú zdravotnú starostlivosť," uviedol Bubla.


Podotkol, že aj skúsenosti z aplikačnej praxe ukazujú potrebu navýšiť základné imanie, aby sa zabezpečila ochrana verejných zdrojov a stabilita systému verejného zdravotného poistenia. Poukázal na to, že po zrušení Európskej zdravotnej poisťovne v roku 2008 neboli uhradené všetky záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre nedostatočnú likviditu zdravotnej poisťovne, pričom ešte v súčasnosti sa realizujú úhrady záväzkov.


Navýšenie základného imania priniesla novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú poslanci schválili v marci minulého roka. Zvyšné dve zdravotné poisťovne spĺňali požadovanú výšku základného imania už v tom čase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona