ZDRAVIE Zásady zdravého grilovania a letnej kuchyne

NETKY.SK • 30 Júl 2022, 10:00 • 2 min
ZDRAVIE Zásady zdravého grilovania a letnej kuchyne

BRATISLAVA - Teplé počasie mení naše chute, a tak siahame skôr po ľahších jedlách. Ich súčasťou je často dostatok domácej zeleniny a ovocia a s ním aj regenerácia pečene.

slovakia

left justify in out

Keď sa povie detox pečene, každý si predstaví jarné obdobie. Lenže na prečistenie tohto mimoriadne dôležitého orgánu je potrebné myslieť pri príchode každého ročného obdobia. Navyše, leto je na prirodzenú očistu úplne najvhodnejšie. Ak osme už spomínali, je sezóna domáceho ovocia a zeleniny a spolu so zvyšovaním vonkajších teplôt sa zvyšuje aj naša telesná teplota, a tak telo   nepotrebuje toľko energie ako v zime. Takže prirodzene uprednostňujeme ľahšie jedlá.

 

img

 

Pečeň má veľkú regeneračnú schopnosť

 

Pečeň je podľa slov všeobecnej lekárky MUDr. Diany Baranovej, náš hlavný detoxikačný orgán. Metabolizuje živin a poskytuje palivo celému organizmu. Slúži ako zásobáreň vitamínov a reguluje metabolizmus cholesterolu, čistí krv a tvorí žlč. Podieľa sa na tvorbe bielkovín a hormónov a ako hlavný detoxikačný orgán odbúrava okrem toxinov z vonkajšieho prostredia aj toxíny vznikajúce v organizme.

 

Biochemička Sandra Vaceková, ktorá sa venuje prirodzenej imunite, zdravej výžive a diagnostike skrytých chronických bunkových zápalov hovorí, že detoxikačný proces pečene stimuluje najmenej 300 chemikálií.

 

img

 

„Naopak, niektoré chemikálie a lieky môžu detoxikačný proces oslabiť. Toxíny sa v pečeni premieňajú na zlúčeniny rozpustné vo vode a odchádzajú z tela žlčou alebo obličkami. Pečeň má veľkú regeneračnú schopnosť a aj pri poškodení naďalej pracuje až 80 % buniek, hoci menej efektívne.“ Podľa jej slov sa na detoxikácii podieľajú aj ďalšie orgány, ktoré pečeni pomáhajú s vylučovaním škodlivín. Ak nepracujú efektívne, objavujú sa príznaky preťaženia pečene.

 

Aké sú príznaky preťaženej pečene?

 

Jedným z prvých príznakov preťaženej pečene je podľa vyjadrenia doktorky Baranovej únava. Objaví sa náhle alebo prichádza postupne a dlhodobo. Ak sa cítite často unavený, je vhodné ísť na pečeňové testy. K ďalším príznakom upozorňujúcim nato, že pečeň nefunguje správne, patria nevýkonnosť, malátnosť, svalové kŕče, zhoršenie zraku, poruchy rastu a kvality nechtov, poruchy trávenia, kožné problémy, vypadávanie vlasov, zažltnuté očné bielka, povlak na jazyku, a tiež pigmentové škvrny. Zvlášť na pozore by ste sa mali mať tí, ktorí pravidelne užívajú lieky a konzumujú cukor a potraviny s vysokým obsahom tuku a soli. Pečeni neprospievajú ani konzervačné látky a farbivá.

 

img

 

„Dlhodobý vplyv toxínov, napríklad z niektorých liekov, zo stravy a tiež kozmetiky, môže viesť k zväčšeniu alebo stukovateniu pečene, hovorí Sandra Vaceková.

 

Čo môžeme pre pečeň urobiť v lete?

 

„V lete si naše telo žiada skôr ľahké jedlá. Odporúčam konzumovať čerstvú zelenú listovú a horkú zeleninu, ako napríklad artičoky, kel, kôpor, mätu, morské riasy, avokádo, či cibuľu. Z ovocia sú to najmä limetka, čerešne a grapefruit. Vhodné sú tiež ananásový džús, bobuľové ovocie, broskyne, bulgur, citróny, ovsená kaša, fazuľa, kurkuma, orechy, ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v rybách, strukovinách, semenách, či obilninách,“ vymenúva  Sandra Vaceková a dodáva, že v lete by sme mali celý jedálniček zľahčiť a uprednostniť všetko čerstvé.

 

img

 

Okrem už spomínaných jedál zaraďte do jedálnička aj čerstvé bylinky, pripravujte si čerstvé šťavy zo zeleniny a cez deň pite najmä prefiltrovanú letnú vodu a horké čaje – púpavový, žihľavový. Môžete pridať aj čakankovú kávu.

 

„Pri dlhodobej letnej očiste sa odporúča konzumovať dusenú zeleninu, zeleninové vývary, polievky a prívarky. Obsahujú veľa minerálnych látok, najmä draslík a horčík, ktoré alkalizujú organizmus (znižujú prekyslenie).“

 

 

Pre pečeň je najdôležitejšie ráno

 

Okrem správneho výberu pokrmov, ktoré nezaťažujú pečeň, je dôležitá aj ich príprava a načasovanie. Vylúčte vyprážanie, uprednostnite dusenie, varenie a občas aj správne grilovanie.

 

Na prípravu čerstvých, najmä zeleninových štiav, je najvhodnejší nízkootáčkový odšťavovač, ktorý je šetrnejší na zachovanie vitamínov. Šťavy pite kvôli oxidácii hneď po ich odšťavení. Každý deň by sme mali konzumovať aj tuky s vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín (ľanový, konopný olej).

 

 

img

 

„Ak sme už pridali do jedálnička čo najviac odľahčujúcej zdravšej stravy, mali by sme tiež dodržiavať určitý časový harmonogram. Pre pečeň je najdôležitejšie ráno. K jej prirodzenej regenerácií  totiž dochádza v noci a tento proces je potrebné nechať pokračovať aj ráno a do obeda. A aby tento proces pokračoval čo najdlhšie, je dobré sa dopoludnia vyhýbať tukom a bielkovinám. Vo všeobecnosti je na odľahčenie pečene a aj pri stukovatenej pečeni ideálna stredomorská strava, konzumácia ovocia a zeleniny, vlákniny a tukov bohatých na mononenasýtené a polynasýtené mastné kyseliny. Naopak, úplne sa vyhnite nadmernému množstvu fruktózy a ďalších cukrov, ktoré sa neskôr v tele spracovávajú na tuk.Večer nejedzte 3-4 hodiny pred spaním. Môžete si pripraviť napríklad medovkový čaj s trochou citrónu,“ odporúča odborníčka.

 

 

Letné nástrahy

 

Aby to nebolo také ideálne, v lete na nás striehnu aj nástrahy. Zmrzlina a grilovanie.

 

Grilovanie ale nemusí byť podľa slov odborníčky Vacekovej nezdravé. Stačí dodržať niekoľko zásad. Na klobásky a špekáčky zabudnite a uprednostnite radšej kvalitné mäso. Nekupujte mäso marinované vákuovo balené, marinádu si pripravte domácu. Soľ v marináde  nie je vhodná, pretože vplyvom vysokej teploty sa soľ s bielkovinami stáva potenciálnym zdrojom tzv. nitrozamínov, silných karcinogénov. K mäsu pridajte čo najviac zeleniny.

 

img

 

Na gril sa najviac hodí cuketa, baklažán, špargľa, paradajky, paprika, šampiňóny a veľmi chutné je aj grilovacie ovocie, ako ananás, jablko či hruška.

 

„Zeleninu je najzdravšie ugrilovať na sucho bez tuku, soli a korenín. Ak zeleninu pred grilovaním posolíte, pustí šťavu a môže byť vysušená. Po grilovaní ju môžete potrieť domácou marinádou z kvalitného panenského oleja, soli, byliniek a cesnaku. Pamätajte tiež nato, že pri grilovaní sa kvôli vysokej teplote strácajú vitamíny a živiny, a preto pridajte aj čerstvý zeleninový šalát,“ vysvetľuje.

 

 

Zásady zdravého grilovania

 

Najvhodnejší je elektrický, lávový  alebo plynový gril. Ak používate gril na uhlie, vyberte kvalitné uhlie a vytvorte pahrebu, aby uhlíky tleli.

 

Gril poriadne očistite od zvyškov starého prepáleného oleja, alebo použite novú grilovaciu podložku.

 

Zamedzite kontaktu mäsa s ohňom, aby tuk z mäsa nekvapkal do ohňa a tieto výpary neboli opätovne v kontakte s mäsom.
Mäso musí byť čerstvé a dostatočne prepečené. Ak niektoré časti jedla pripečieme, je potrebné ich odstrániť.

 

img

 

Hotové mäsom podávajte hneď po upečení, ak to nie je možné, odložte ho radšej do chladničky, pretože počas teplých večerov sa v ňom môžu začať množiť baktérie.

 

Hotové pokrmy nesmú prísť do styku so surovým mäsom, aby nedošlo ku kontaminácií upečených pokrmov.

 

Uprednostnite ryby alebo chudé biele mäso, či mäso z hydiny, zeleninu a sójové produkty. Ako prílohu môžete použiť varené zemiaky, domáci kváskový či celozrnný chlieb, ale pokojne ju môžete aj vynechať a nahradiť veľkou porciou čerstvej zeleniny.

 

Kupované hotové dresingy by mali byť pre vás tabu, vždy si viete pripraviť domáci dresing z bieleho jogurtu, cesnaku a byliniek.

 

Čo pomáha vyliečiť poškodenú pečeň?

 

V lekárni dostaneme kúpiť rokmi overený voľnopredajný liek Essentiale 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne fosfolipidy, ktoré sú takmer zhodné s tými z membrán pečeňových buniek. Vďaka pravidelnému užívaniu tohoto unikátneho produktu dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, hepatocytov. Pri dlhšom užívaní výrobca odporúča poradiť sa s hepatológom. Samozrejme, pomôcť svojej pečeni môžete aj vďaka zdravej, napríklad stredomorskej kuchyni, ktorej leto naozaj praje.

 

Pomôže vám v tom kvalitný olivový olej, ktorý môžete vyhrať na Facebooku a Instagrame.

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Neberte svoju hmotnosť na ľahkú váhu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona