Zdravie v kuchyni

NETKY.SK • 13 Február 2016, 13:36 • 2 min
Zdravie v kuchyni

BRATISLAVA - Že tie najlepšie produkty sú vždy prekliato drahé? Ste na pekne veľkom omyle. Zoznam desiatich najzdravších potravín sveta vám dokáže, že to nie je pravda.

slovakia

left justify in out

Vlašský orech

Oriešky všeobecne sú super vec, keď si človek chce trochu zamaškrtiť a doplniť energiu. Ale tie vlašské majú predsa len niečo navyše. Najväčšia zásobáreň omega - 3 mastných kyselín široko ďaleko. Zariadia vám dobrú náladu a ešte pri tom zatočia s cholesterolom.

 

Avokádo

Súčasť každého slávnostného stola? Prečo nie, za málo peňazí veľa muziky a hlavne vitamínov. Avokádo sa môže pochváliť predovšetkým vitamínmi C, E, K, H, B3 a B5 a to už je kvalitná „nálož“ životabudičov. Navyše je to výborný zdroj zdravých tukov. Rovnako sa musí vyzdvihnúť prítomnosť kyseliny listovej.

 

Citrón

Citrón napraví ​​žalúdok a pomáha pri prechladnutí, pretože vitamínu C má na rozdávanie. Céčko pôsobí protizápalovo a posilňuje kosti. Citrón je tiež bohatý na železo, vápnik, draslík, fosfor, horčík a železo.

 

Losos

Ryba samozrejme nesmie chýbať, pokiaľ ide o zdravé stravovanie. A taký losos, to je nekorunovaný kráľ každej fit kuchyne. Aby aj nie, je v ňom veľké množstvo omega - 3 mastných kyselín. Tie znižujú riziko vzniku depresie a ochorenia srdca.

 

Horká čokoláda

Táto správa vás určite poteší. Čo keď vám povieme, že by ste mali každý deň zjesť sedem gramov tejto sladkosti? Vieme, nie je to moc, ale lepšie niečo ako nič. Aj tak malé množstvo dokáže znížiť krvný tlak. Navyše horká čokoláda vďaka flavonoidom regeneruje a spevňuje cievy. Dokonca uľaví od bolesti spôsobenej kŕčovými žilami.

 

Strukoviny

Lekári síce spievajú chválu na hrach, fazuľu, cícer alebo šošovicu, ale aj tak ich veľa ľudí „nemusí“, čo je poriadna škoda. Je dokázané, že jedna porcia strukovín štyrikrát týždenne znižuje riziko srdcových ochorení o celých 22 percent. A úplne rovnako funguje aj čo sa týka obávanej rakoviny prsníka.

 

Brokolica

Zelená pristane každému, aspoň na tanieri. Keď si uvaríte jeden stredne veľký kúsok brokolice, budete bohatší o 100 % denného príjmu vitamínu K, ktorý poskytne kostiam a chrupavkám poriadnu vzpruhu. Tiež sa dostanete na odporúčanú dennú dávku vitamínu C. To ocenia hlavne zuby, tkanivá a biele krvinky.

 

Špenát

Jeho najväčšou prednosťou sú dva antioxidanty, ktoré zlepšujú imunitný systém a ku všetkému  prospievajú očiam. Vraj sa vďaka nemu dá vyhnúť rakovine.

 

Cesnak

Ničí baktérie, je protizápalový a aj pekne zahreje, pretože sa v ňom schováva látka alicín. Niektorí dokonca cesnak považujú za afrodiziakum. Ak máte problémy s vysokým cholesterolom alebo krvným tlakom, cesnak ich hodnoty zase vracia do normálu.

 

Zemiak

Ťažko si už predstaviť dnešné stravovanie bez tejto plodiny. Jediný zemiak má v sebe 66 mikrogramov kyseliny listovej a naviac obsahuje veľa vitamínu A, ktorý posilňuje imunitný systém. Dokonca pomáha bojovať pri liečbe rakoviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies