Pozor na cholesterol! Problémy s ním začínajú mať už tínedžeri

NETKY.SK • 12 November 2023, 10:0 • 2 min
Pozor na cholesterol! Problémy s ním začínajú mať už tínedžeri

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi vedie k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtí na svete. Mladí ľudia sa mylne domnievajú, že zvýšený cholesterol postihuje len staršie generácie. Opak je však pravdou. V dôsledku zanedbania zdravého životného štýlu ich následky zvýšenej hladiny cholesterolu postihujú čoraz v skoršom veku.

slovakia

left justify in out

Zvýšený cholesterol trápi čoraz viac mladých ľudí. Ako si teda udržať jeho optimálnu hladinu v krvi?

 

Choroby srdca a ciev spôsobené ukladaním cholesterolu postihujú až tretinu celkového počtu obyvateľstva. S vekom tento podiel rapídne rastie, a to už pomerne zavčasu.

 

„Pri 20 až 24 ročných ľuďoch môžeme nájsť aterosklerotický plát u 10 %, pri 40 až 44 ročných ľuďoch je tento podiel až 31 % a pri 60 až 64 ročných ľuďoch je to až alarmujúcich 76 %,“ upresňuje kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák. Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi môže viesť k vzniku vážnych zdravotných problémov ako srdcový infarkt alebo mozgová porážka.

 

"Väčšinou sa príliš neobávame rizika srdcového ochorenia, až kým osoba nedosiahne stredný vek, pretože srdcový záchvat v mladej dospelosti nie je bežný," uviedol vedúci štúdie publikovanej v časopise Annals of Internal Medicine Mark Pletcher zo sanfranciskej University of California. Dodal však, že mladého človeka môžu dobehnúť následky upchatia ciev kvôli zvýšenej hladine cholesterolu až v neskoršom veku.

 

 

Nedostatok pohybu a prejedanie sa prispieva k zvýšenému cholesterolu.

 

 „Je preukázaná príčinná súvislosť medzi hladinou cholesterolu a kardiovaskulárnym rizikom. Na vzorke 262 tínedžerov a mladých ľudí sa skúmala prevalencia koronárnej aterosklerózy intravaskulárnym ultrazvukom. Závery ukazujú, že ateroskleróza, ktorá je zapríčinená aj zvýšeným cholesterolom, začína už v mladom veku. Jeden zo šiestich tínedžerov mal aterosklerotický plát v koronárnom riečisku,“ hovorí doktor Majerčák.

 

American Heart Association odporúča, aby každý mladý človek vo veku 20 a viac rokov podstupoval v pravidelných päťročných intervaloch testy na cholesterol. Aj vedecký výskumník Stefan Blankenberg z nemocnice špecializovanej na srdcové a cievne ochorenia v Hamburgu tvrdí, že by mladí ľudia mali  poznať svoju hladinu cholesterolu. To však neznamená, aby nevyhnutne začali brať lieky na jeho zníženie. Mali by dbať najmä na prevenciu v podobe zdravého stravovani a dostatku fyzickej aktivity.

 

Mylné informácie o cholesterole 

 

Vysoký cholesterol nebolí, môže nám však spôsobiť nemalé komplikácie. Najmä vtedy, ak o ňom máme množstvo nesprávnych informácií. 

 

Na internete dnes nájdeme mnohé domáce rady, ktoré však nie sú od odborníkov. Slováci kontrolu hladiny cholesterolu často podceňujú a neuvedomujú si následky. Zvýšená hladina cholesterolu sa spája s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ktoré na Slovensku spôsobujú ročne dvakrát viac úmrtí ako rakovina. Cholesterol sa ukladá v stene artérií a spôsobuje arteriosklerózu, teda ochorenie tepien, pri ktorom sa obmedzuje prietok krvi a môže dôjsť k infarktu. Preto je dôležité poznať svoj organizmus.  S kardiológom a obezitológom MUDr. Ivanom Majerčákom sme sa pozreli na najčastejšie mýty o cholesterole.

 

Vlašské orechy obsahujú veľa cholesterolu

 

Jedným z omylov je nerozlišovanie tuku a cholesterolu. „Ľudia často nevedia, čo obsahuje veľa cholesterolu. Predstavujú si, že sú to mastné jedlá, bôčik, slanina. Nevedia, ktoré orechy sú zdravšie. Často sú prekvapení, že náš vlašský orech patrí medzi najzdravšie. Dôležitá je aj edukácia o  skrytých tukoch. Tie sú napríklad v rôznych „keksíkoch“, ale aj v syroch,“ uvádza doktor Majerčák a dodáva:„Základným problémom je, že sa vlastne nemali kde naučiť, čo je to zdravá strava a množstvo protichodných informácií nájdu na informačnom kanále Dr. Google.“ Dôležité je teda vedieť rozoznať, ktoré tuky sú tie zdravšie. Pre zdravie prospešné sú skôr rastlinné tuky, teda za studena lisované oleje ako olivový alebo ľanový olej.


 

Cesnak a jeho vplyv na cholesterol

 

Vetu soľ nad zlato pozná skoro každý. Pre zdravú hladinu cholesterolu však soľ prospešná nie je. Vhodnejšie je nahradiť ju bylinkami. Pacienti však prichádzajú do kardiologickej ambulancie aj s inými chybnými informáciami o jedle: „V súvislosti s tlakom a cholesterolom je populárny asi najviac cesnak, ktorý samozrejme neškodí, ale ak by som si chcel zvýšenú hladinu cholesterolu  liečiť len cesnakom, tak by som mal byť  trvale asi na homeoffice,“ žartuje odborník s tým,  že cesnak teda vôbec nemá také účinky na cholesterol, aké sa mu pripisujú.


Antikoncepcia zvyšuje hladinu cholesterolu

 

„Pacienti chodia do ambulancie s množstvom „zázrakov“, ktoré našli na internete,“ hovorí MUDr. Majerčák. Sú to napríklad informácie o spaľovačoch tukov, byliniek na detoxikáciu organizmu alebo o antikoncepcii, ktorým sa tiež pripisujú mylné účinky na cholesterol.

 

Pohyb nie je až tak potrebný

 

Chybné informácie majú Slováci aj o vplyve pohybových aktivít. „Pacienti už dnes vedia, že máme dobrý a zlý cholesterol, no prekvapivá je pre nich informácia, že zlý cholesterol znižujeme hlavne stravou a tabletkami a dobrý si vedia zvýšiť pravidelnou pohybovou aktivitou. Netušia, že pohyb má taký vplyv na hladinu cholesterolu,“ dodáva obezitológ a kardiológ. Pohybovými aktivitami nemusí byť len náročné cvičenie s činkami, pre zdravie organizmu je prospešná aj dlhá prechádzka. „Ľudia si počas pravidelnej pohybovej aktivity uvedomia, že pohyb niel en zvyšuje energetický výdaj, ale má aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov. Mnohí si uvedomia, že zlý pocit zo seba samého, zlý dojem zo svojej telesnej schránky, ktorý pripisovali len nadbytočným kilogramom, často pramení z totálnej fyzickej nevýkonnosti a zo straty kondície,“ dodáva odborník.

 

Zlý cholesterol sa týka len starších

 

Mnohí si myslia, že problémy s cholesterolom majú len staršie vekové skupiny. Nie je to pravda. „Zaujímavú štúdiu urobili v Maďarsku. Merali elasticitu artérií u detí v škôlke. Zistili, že k zvýšeniu tuhosti artérií dochádza už u malých detí. Takže o svoju hladinu cholesterolu by sme sa mali zaujímať už ako deti,“ hovorí MUDr. Ivan Majerčák. Tuhosť artérií sa dnes začína kaziť už aj u 12-ročných detí. „Ako u dospelých, tak aj u detí platí, že ak je ich pás viac než polovica ich výšky, sú ohrozenou skupinou. Minimálne u tejto skupiny detí by sme sa mali zamerať na vyšetrenie hladiny tukov v krvi,“ dodáva odborník. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi nespôsobuje bolesť a často sa o ňu začneme zaujímať až keď je neskoro.


 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona