BSK sa snaží čeliť drogovej závislosti mladých ľudí

NETKY.SK • 24 Jún 2010, 14:12 • 2 min
BSK sa snaží čeliť drogovej závislosti mladých ľudí

BSK sa snaží čeliť drogovej závislosti mladých ľudí

slovakia

left justify in out

Schmidtová: "Čo sa týka Bratislavy užívanie drog a psychotropných látok, návykových látok je nad priemer celoslovenský. Názor na dekriminalizáciu marihuany môžem vyjadriť ako dosť bojazlivo, pretože neradi by sme sa púšťali do toho už z toho titulu, že vieme, čo sa deje na školách. Pretože deti prichádzajú už zo základných škôl zvyknutí na prijímanie určitej psychotropnej látky alebo drogy a neboli sme veľmi za to, aby sa dekriminalizovala marihuana v tomto období. Pretože povedomie ľudí ešte nie je na takej úrovni, aby sme mohli všetkých vyzbrojiť tými sociálnymi zručnosťami, kedy povedať droge nie."

Bratislava a jej okolie má v porovnaní s celoslovenským priemerom vyšší počet drogovo závislých jedincov. Aj to bol dôvod, prečo dnes Bratislavský samosprávny kraj pripravil regionálnu konferenciu k drogovej závislosti pre odbornú i laickú verejnosť. Podujatie Mysli na zdravie – nie na drogy sa uskutočnilo pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi.
Cieľom konferencie bolo informovať verejnosť o škodlivých účinkoch drog na ich zdravie a o realizácii účinných foriem prevencie drogových závislostí. Hlavní aktéri konferencie informovali o prevencii na stredných školách, aktuálnych prístupoch k problémom s užívaním drog, alkoholu a tabaku, ako aj o perspektívnych riešeniach drogových závislostí. Priestor dostali aj preventívne aktivity polície pri predchádzaní drogovej kriminality mládeže.
Podľa Boženy Schmidtovej, jednej z protagonistiek konferencie, venujúcej sa prevencii užívania drog na stredných školách v Bratislavskom kraji, "Bratislava sa pohybuje v tých najvyšších číslach drogovej závislosti v rámci celého Slovenska. Konferencia je jedným z krokov ako problém riešiť, ako sa nevzdávať. Najväčší priestor pre primárnu prevenciu je práve na stredných školách, kde sú študenti najviac náchylní k užívaniu drog. Preto každá stredná škola by mala mať aktualizovaný preventívny program proti užívaniu drog. V Bratislavskom kraji už existuje profesionálna sieť odborných pracovníkov, ktorí dokážu odovzdávať svoje skúsenosti i vedomosti z drogových závislostí práve mladým ľuďom na stredných školách".
Profesionálni pracovníci so skúsenosťami v boji proti drogovým závislostiam nezdieľajú alternatívnu spoločenskú možnosť dekriminalizácie marihuany. "Neradi by sme sa púšťali do tejto možnosti už z toho titulu, že vieme, čo sa deje na školách. Mnohé deti s drogovými návykmi prichádzajú na stredné školy už zo základných škôl. V súčasnosti povedomie mladých ľudí ešte nie je na takej úrovni, aby sme mohli všetkých vyzbrojiť tými sociálnymi zručnosťami, kedy povedať droge nie," dodala Schmidtová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies