Zdravé obličky plnia životne dôležitú funkciu

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 12:40 • 2 min
Zdravé obličky plnia životne dôležitú funkciu

BRATISLAVA - Svet si vo štvrtok 12. marca pripomenie Svetový deň obličiek, treba preto myslieť na to, že zdravé obličky plnia v našom organizme životne dôležitú funkciu.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedol Peter Bubla z kancelárie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií, obličky každých 10 minút prefiltrujú u dospelého človeka približne päť litrov krvi. Zbavujú tak naše telo toxických látok, regulujú množstvo vody v organizme, ovplyvňujú tvorbu krvi a tiež regulujú krvný tlak, čím prispievajú k celkovej stabilite a rovnováhe nášho tela. Mottom tohtoročného medzinárodného dňa je Zdravé obličky pre všetkých. "Tento odkaz má upozorniť na fakt, že vo svete existujú veľké rozdiely v prístupe k liečbe ochorenia obličiek na základe etnického pôvodu, sociálno-ekonomického statusu a krajiny, v ktorej pacient žije," vysvetlil Bubla.

 

Podľa posledných publikovaných údajov za rok 2013 navštívilo nefrologické ambulancie 434 175 pacientov, z toho 110 170 detí. Počet sledovaných osôb v porovnaní s rokmi predtým však stúpa. Oproti roku 2012 pribudlo nefrológom 5 622 sledovaných pacientov a roku 2009 je to nárast o 26 667 pacientov. 

Najčastejším ochorením do 18 rokov je zápal obličiek, počet pacientov v tomto veku v roku 2013 bol 10 801. Najviac ich bolo v Trenčianskom a Košickom kraji. V skupine nad 19 rokov poškodzovalo obličky najviac ochorenie diabetes mellitus, čo je napríklad v porovnaní s rokom 2006 o 17 370 prípadov viac. Medzi dospelými rastie počet ľudí s poškodením obličiek hypertenziou, teda zvýšeným krvným tlakom. Stúpajúci trend tohto ochorenia je aj u detí. 

 

Podľa odborníkov však existujú viaceré preventívne faktory, aby obličky stále správne fungovali. Jednak je to obmedzenie fajčenia, kontrola krvného tlaku, primeraná hmotnosť, konzumácia potravín bez umelých chemických prísad, dodržiavanie pitného režimu, pohyb či obmedzenie príjmu alkoholu a liekov. "Jedným z najefektívnejších preventívnych opatrení však zostáva preventívna prehliadka, ktorá je bezbolestná, rýchla a hlavne dokáže odhaliť ochorenie včas a včasnou efektívnou liečbou ho spomaliť alebo zabrániť jeho progresii," uzavrel Peter Bubla z kancelárie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies