BRATISLAVA - Máte chuť na sladké ale zároveň nechcete siahnuť po nezdravých sladkostiach plných cukru? Máme pre vás zopár chutných tipov na maškrty pri ktorých sa nemusíte až tak veľmi obávať o svoju líniu.
Jablkové sušienky
Suroviny:
jablká 700 g, brusnice sušené 50 g, orechy vlašské mleté 100 g, mandle mleté 100 g,med 3 PL kokos strúhaný 50 g, vajce slepačie 3 ks, mandle lupienky 40 g
Postup:
Jablká ošúpeme, nahrubo nastrúhame. Nastrúhané jablká vložíme do misy, pridáme nakrájané brusnice, vlašské orechy a mandle. Do misy pridáme med, strúhaný kokos a vajcia. Spolu všetko poriadne premiešame. Nakoniec do misy pridáme lupienky mandlí. Z cesta vytvarujeme guľôčky, ktoré v rukách stlačíme do tvaru sušienky. Položíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 25 minút.
Zdravá domáca nutela
Suroviny:
3 šálky pražených lieskových orieškov (alebo obyčajných), 1/3 šálky odtučneného kakaa (alebo klasického), 4 PL javorového syrupu alebo medu, 2-3 PL kokosového oleja, 1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
Ak máte nepražené lieskovce, najprv ich opražte: predhrejte rúru na 180°C a pečte 10-12 minút.
Lieskovce nasypte do mixéra a mixujte na maslo. Počas procesu treba stierať časti uchytené na bokoch mixéru. Oleje obsiahnuté v orechoch postupne povolia a vytvoria hladkú hmotu. Pridajte kakao, javorový sirup alebo med a vanilkovú esenciu. Nakoniec postupne prilievajte roztopený kokosový olej.Hotovú nutelu uskladnite do skleneného uzatvárateľného pohára. V chladničke vám vydrží 1 mesiac.
Vanilkovo – jahodový chia puding
Suroviny:
1 a 3/4 šálky mandľového mlieka, 2 ČL vanilkového extraktu, 5 PL chia semienok, med podľa chuti, 250g mrazených jahôd
Postup:
V miske alebo shakeri zmiešajte vanilkové mlieko, chia semienka, vanilkový extrakt a med. Rozdeľte do pohárov, utesnite a odložte na noc do chladničky. Na druhý deň rozmixujte jahody a pridajte do chia pudingu.
Fitness cheesecake s ovocím
Suroviny:
Balenie celozrnných sušienok, 3 PL obyčajného alebo mandľového mlieka, 2 balenia jemného nízkotučného tvarohu, 1/3 šálky medu alebo agáve sirupu, 2 šálky hustého gréckeho jogurtu, 2 vajíčka, 1 PL vanilkového extraktu, 2 PL kukuričného škrobu, maliny, čučoriedky, jahody alebo akékoľvek obľúbené ovocie
Postup:
Celozrnné sušienky podrvíme (v sáčku rozklepeme valčekom alebo pomelieme v kuchynskom robote). Pridáme mlieko, premiešame. Zmes na korpus natlačíme do formy a dáme piecť do rúry vyhriatej na 175°C asi na 15 minút. Tvaroh zmiešame s medom, gréckym jogurtom a vajciami. Pridáme vanilkový extrakt, kukuričný škrob a zmes vylejeme do formy na upečený korpus. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150°C asi na 1 hodinu. Upečený cheesecake ozdobíme čerstvým ovocím podľa fantázie, necháme na polhodinku trochu vychladnúť a potom odložíme stuhnúť do chladničky na také 4 hodiny.
Tvarohovo-makové guľky s ovocím
Suroviny:
250g nízkotučného hrudkového tvarohu, 1 vajce, 4 PL detskej krupice (alebo špaldovej), 1 PL maku
citrónovú kôru, trochu hnedého cukru/xylitolu/stévie, mrazené ovocie, med
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s krupicou, vajcom a makom. Nastrúhame trochu citrónovej kôry a ak chceme, môžeme trochu prisladiť obľúbeným sladidlom. Z hmoty tvarujeme malé guľky, ktoré hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, povyberáme ich a necháme chladnúť. Mrazené ovocie dáme do hrnca a zohrejeme. Horúce ovocie naservírujeme na tvarohové guľky a celé to polejeme medom. Môžeme tiež dozdobiť čerstvým ovocím a lístkami mäty alebo medovky.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.