Zdiskreditovaného kardinála Keitha O'Briena nahradí Leo Cushley

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 07:57 • 2 min
Zdiskreditovaného kardinála Keitha O'Briena nahradí Leo Cushley

VATIKÁN - Pápež František dosadil na uprázdnené miesto arcibiskupa škótskych miest Saint Andrews a Edinburgh monsignora Lea Cushleyho. Na poste nahradil zdiskreditovaného kardinála Keitha O'Briena, ktorý odstúpil pre sexuálny škandál, informovala v stredu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

O'Brienovi v máji Vatikán nariadil, aby na určitý čas opustil Škótsko a modlitbami odčinil svoje morálne zlyhanie. Ide o ojedinelý verejný trest pre kardinála rímskokatolíckej cirkvi. Kardinál odstúpil z postu arcibiskupa vo februári a nezúčastnil sa ani na konkláve, na ktorom zvolili nového pápeža Františka.

Týmto krokom predchádzal novinový článok, v ktorom nemenovaní kňazi obvinili bývalého arcibiskupa z nevhodného správania voči nim. O'Brien sa neskôr priznal k neprimeranému sexuálnemu správaniu.

Leo Cushley (52) je dlhoročným vatikánskym diplomatom. Naposledy pôsobil ako pracovník štátneho sekretariátu, avšak má za sebou aj pastoračnú prax, pripomína AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona