Zdedili 2,5 tony mincí. V banke ich prepočítavali pol roka!

NETKY.SK • 25 December 2017, 12:00 • 2 min
Zdedili 2,5 tony mincí. V banke ich prepočítavali pol roka!

Celú polovicu roku 2017 strávil zamestnanec pobočky Deutsche Bundesbank v Oldenburgu ručným prepočítavaním viac než milióna kusov mincí o hodnote jedného či dvoch fenigov, ktoré zhromažďoval dnes už zosnulý vodič kamióna. Úradník preberanie mincí dokončil minulý týždeň a pozostalým potom mohla banka vyplatiť cenu drobných v eurách.

slovakia

left justify in out

Celý príbeh sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi. Istý vodič kamióna, korého rodina pochádza z mestečka  Bremervörde (zhruba 60 kilometrů od Hamburku), začal zbierať fenigy a dvojfenigy, píše server Novinky.cz. Jeden fenig mal hodnotu stotiny marky. Vodič si ich postupne ukladal do igelitových vriec až do roku 2002, keď Nemecko prešlo na euro.

 

Teraz v máji vodič zomrel a rodine tak mimo iné odkázal dva a pol tony drobných mincí. Našťastie pre rodinu nemecká centrálna banka staré marky a fenigy vymieňa neustále, a tak rodina mohla vodičove bohatstvo vymeniť za eurá.

 

Kým však ostatní Nemci môžu staré peniaze zasielať poštou v obálke, vodičovi dedičia museli mince do banky doviezť nákladným autom. Tam sa ich ujal úradník Wolfgang Kemereit. Mince sa totiž nedali spočítať v špeciálnych počítacích strojoch, veľa z nich bolo zhrdzavených a zlepených dokopy. 

 

"Mojimi rukami prešla každá minca," povedal Kemereit hamburgskému serveru NDR. Peniaze počítal mimo svoje bežné pracovné povinnosti, aj preto mu práca zabrala tak dlhý čas. "Celkom som si to užíval, takže to nebol až taký problém," povedal muž o činnosti, ktorá by väčšinu ľudí unudila na smrť. 

 

Hromadu mincí nakoniec banka vymenila za 8000 eur. Použili pri tom pevný kurz 1,96 marky za euro. Nemecko umožňuje meniť starú menu za novú, kým budú medzi ľuďmi. Podľa odhadov banky je v obehu stále ešte neuveriteľných takmer 13 miliárd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona