Zdanením dividend získa štát viac, ako stratí znížením daní

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 16:41 • 2 min
Zdanením dividend získa štát viac, ako stratí znížením daní

BRATISLAVA - Na zdanení dividend zarobí štát o desiatky miliónov eur viac, ako ho bude stáť zníženie sadzby korporátnej dane o jeden percentuálny bod na 21 %. Vyplýva to z prepočtov ministerstva v doložkách vplyvov v návrhu novely zákona o dani z príjmov na rozpočet verejnej správy.

slovakia

left justify in out

Podľa nich totiž napríklad v roku 2018, kedy sa v rozpočte prvýkrát prejaví navrhované zrušenie zdravotných odvodov a súčasné zavedenie ich zdanenia, budú daňové príjmy o viac ako 200 mil. eur vyššie, ako keby zostala v platnosti súčasná legislatíva so zdravotnými odvodmi z dividend. V tom istom roku sa podľa prepočtov analytikov rezortu financií pritom očakáva výpadok rozpočtových príjmov kvôli zníženiu dane z príjmov právnických osôb na úrovni 141 mil. eur. Hoci sa tak bude znižovať sadzba korporátnej dane, príjmy rozpočtu majú vplyvom opatrení z novely zákona o dani z príjmov naopak stúpnuť o 66,5 mil. eur. V roku 2019 sa očakávajú dodatočné príjmy ešte o 1 mil. eur vyššie. V roku 2017 bude ešte dopad zmien v zákone o dani z príjmov negatívny s poklesom príjmov o 132 mil. eur, pretože do rozpočtu ešte nebudú plynúť príjmy zo zdaňovania dividend.


Dôvodom takého výrazného rozdielu medzi negatívnym dopadom zrušenia zdravotných odvodov z dividend a pozitívnym rozpočtovým vplyvom ich zdanenia je viacero. Tým prvým je fakt, že sadzba zdravotných odvodov z dividend je stanovená na 14 %, kým sadzba dane z dividend pre fyzické osoby má byť 15 %. Okrem toho sa ruší aj maximálny vymeriavací základ, ktorý obmedzoval výšku zdravotného odvodu z dividend. Ďalším faktorom je aj rozšírenie zdanenia dividend aj na právnické osoby, ktoré budú zisky vyplácať do nezmluvných štátov, resp. daňových rajov, až 35-percentnou sadzbou. Ministerstvo financií toto opatrenie odôvodňuje snahou zabrániť agresívnemu daňovému plánovaniu.


Najväčší dopad na rozpočet majú pritom z predstaveného daňového balíčka okrem spomínaného návrhu novely zákona o dani z príjmov ešte novela zákona o osobitnom odvode regulovaných subjektov a novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Oba s pozitívnym vplyvom na rozpočtové príjmy. Celkovo tak nový daňový balíček rezortu financií, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania, zvýši príjmy verejnej správy v nasledujúcich rokoch o desiatky miliónov eur.

 

Výnimkou bude zrejme len budúci rok, kedy zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb s výpadkom spomínaných 132 mil. eur nevykryje ani navrhované zvýšenie a predĺženie osobitného odvodu regulovaných subjektov s dodatočnými príjmami 76 mil. eur ani spolu so zvyšovaním spotrebných daní z tabakových výrobkov, ktoré má do rozpočtu priniesť ďalších 32,3 mil. eur. Ak by sa vzal do úvahy dopad iba týchto troch zákonov, v budúcom roku by to znamenalo výpadok príjmov na úrovni necelých 24 mil. eur.


Situácia sa má však výrazne otočiť už v roku 2018, kedy má rozpočet pocítiť vplyv nového zdaňovania dividend. Okrem spomínaného pozitívneho dopadu samotnej novely zákona o dani z príjmov na úrovni 66,5 mil. eur ministerstvo počíta s ďalšími 76 mil. eur z osobitného odvodu regulovaných firiem a s 32,5 mil. eur z vyšších daní z tabaku. Celkovo by tak príjmy rozpočtu narástli o dodatočných takmer 175 mil. eur. Ďalší nárast dodatočných príjmov sa očakáva v roku 2019, kedy sa vplyvom zvýšenia sadzieb pri zdaňovaní tabakových výrobkov očakáva už navýšenie príjmov o vyše 68 mil. eur. Zmeny v osobitnom odvode regulovaných firiem, spotrebných daniach a daniach z príjmu by tak v roku 2019 mali do rozpočtu, napriek nižším korporátnym daniam, priniesť dodatočných bezmála 212 mil. eur.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona