Zbrojní inšpektori OSN sa chcú čo najskôr vrátiť do Sýrie

NETKY.SK • 18 September 2013, 15:23 • 2 min
Zbrojní inšpektori OSN sa chcú čo najskôr vrátiť do Sýrie

ŠTOKHOLM - Zbrojní inšpektori OSN sa čoskoro vrátia do Sýrie, aby preverili ďalšie obvinenia z použitia chemických zbraní. Agentúre AFP to v stredu povedal šéf tímu OSN Aake Sellström.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nevedel, kedy sa cesta uskutoční, no vyjadril presvedčenie, že jeho tím sa do Sýrie vráti. Inšpektori navštívili krajinu aj koncom augusta a vyšetrovali chemický útok pri Damasku, pri ktorom zomreli stovky ľudí. Vo svojej správe potvrdili, že pri útoku bol použitý nervový plyn sarín. "Generálnemu tajomníkovi OSN boli tlmočené ďalšie obvinenia z použitia týchto zbraní voči obom stranám konfliktu," povedal Sellström a doplnil, že inšpektori chcú preveriť asi 14 takýchto obvinení.

Správa inšpektorov OSN síce konštatuje použitie chemických zbraní v Sýrii, neuvádza však, ktorá strana ich použila. Sýrska opozícia a niektoré západné krajiny z útoku vinia režim prezidenta Baššára al-Asada. Ani ďalšia návšteva tímu OSN však podľa Sellströma nebude zameraná na určenie vinníka chemických útokov. "To nie je našou úlohou," vyhlásil. Práve z dôvodu chemického útoku Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska, aby Damask odovzdal svoje chemické zbrane pod medzinárodný dohľad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies