Zbrojní experti hodnotia prístup sýrskej vlády pozitívne

NETKY.SK • 7 Október 2013, 16:05 • 2 min
Zbrojní experti hodnotia prístup sýrskej vlády pozitívne

BEJRÚT - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorej experti v nedeľu odštartovali proces likvidácie chemického arzenálu Sýrie, označila prístup tamojších predstaviteľov za "kooperatívny".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia zverejneného v pondelok na internete sa takéto hodnotenie týka podrobností sýrskeho chemického programu, ktoré Damask organizácii poskytol. Členovia skupiny, ktorá sprevádzala inšpektorov OPCW vyslaných minulý týždeň do Sýrie, sa vracajú do Haagu po tom, ako v krajine viedli "konštruktívne" rokovania.

Spoločný tím OSN a OPCW pricestoval do Sýrie minulý utorok, aby preveril údaje o tamojšom chemickom arzenáli a pristúpil k zneškodneniu samotných zbraní ako aj zariadení slúžiacich na ich výrobu. V súlade s príslušnou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN musí Damask predložiť plán celkovej likvidácie do 27. októbra, zatiaľ čo jeho zavŕšenie sa predpokladá do polovice roka 2014. Skorý začiatok procesu v nedeľu ocenil aj minister zahraničných vecí USA John Kerry, ktorý poukázal na skutočnosť, že sa tak stalo necelý týždeň od prijatia rezolúcie. 

Experti OPCW začali s likvidáciou raketových hlavíc, leteckých chemických bômb a výrobných zariadení, ktoré majú byť zničené do 1. novembra. Sýria poskytla dokumentáciu o svojom chemickom arzenáli ešte pred ich príchodom. Predpokladá sa, že Sýria vlastní približne 1 000 ton sarínu, horčičného plynu a nervového plynu VX. Zásoby si krajina vytvorila v priebehu desaťročí a rozmiestnila ich na viaceré miesta v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies