Zbrane v palestínskej rezidencii sú porušením Viedenského dohovoru

NETKY.SK • 7 Január 2014, 06:28 • 2 min
Zbrane v palestínskej rezidencii sú porušením Viedenského dohovoru

PRAHA - České ministerstvo zahraničných vecí dnes ostro odsúdilo nález ilegálnych zbraní v komplexe budov palestínskej ambasády, kde po výbuchu trezoru zahynul na následky ťažkých zranení veľvyslanec.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení, ktoré citoval server Novinky.cz, uviedlo, že to považuje za "hrubé porušenie viedenského dohovoru o diplomatických stykoch" a že očakáva od Palestínčanov "jasné a jednoznačné vysvetlenie celej situácie okolo zbraní, ktoré sa našli v priestoroch palestínskeho zastupiteľského úradu".  

Palestínsky veľvyslanec v ČR Džamál al-Džamál zomrel v stredu po výbuchu služobného sejfu vo svojom byte. Kariérny diplomat sa ujal funkcie iba v októbri.

Polícia následne oznámila, že v dome objavila 12 neregistrovaných zbraní, vrátane samopalov a pištolí. Opravila tým správy médií, podľa ktorých bolo zbraní niekoľko desiatok. Námestník palestínskeho ministra zahraničných vecí Tejsir Džaradat poprel, že by tieto zbrane boli ilegálne, podľa jeho slov pochádzajú z čias studenej vojny. Zostáva nejasné, čo spôsobila výbuch sejfu. Smrť veľvyslanca však česká polícia vyšetruje ako nehodu. Teroristický čin vylúčila.

V Českej republike je to druhý odhalený prípad zbraní, ktoré ilegálne ukrývali zahraniční diplomati. V roku 2003 vydali Iračania zbrane vrátane protitankovej strely, s ktorou chceli zaútočiť na budovu Rádia Slobodná Európa v centre Prahy, pripomenul web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies