Zbrane, ktoré zabíjali v Paríži, boli zakúpené v Belgicku

NETKY.SK • 14 Január 2015, 15:31 • 2 min
Zbrane, ktoré zabíjali v Paríži, boli zakúpené v Belgicku

BRUSEL - Zbrane, ktorými francúzski bratia alžírskeho pôvodu pred týždňom zaútočili na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, pochádzajú z Belgicka. Uviedli to dnes flámske noviny Het Laatste Nieuws vo svojom internetovom vydaní.

slovakia

left justify in out

Denník upozornil, že Said a Chérif Kouachiovci pri atentáte na redakciu časopisu, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, použili zbrane z Belgicka. Išlo konkrétne o samopaly typu kalašnikov a raketomety.

 

Vyšetrovatelia z Francúzska a Belgicka sú presvedčení, že bratia Kouachiovci získali tieto zbrane prostredníctvom tretieho atentátnika z minulého týždňa Amédyho Coulibalyho, ktorý zastrelil policajtku a následne štyroch ľudí v židovskom obchode v Paríži.

 

K predaju samopalov, raketometov a ďalších strelných zbraní došlo podľa flámskych novín v blízkosti bruselskej železničnej stanice Gare du Midi. Išlo o transakciu v hodnote 5000 eur.

 

Belgický denník Le Soir dnes informoval, že občan Belgicka, ktorý bratom Kouachiovcom dohodol predaj zbraní, sa vzdal polícii. Ide o muža, ktorý sa v utorok z vlastnej iniciatívy dostavil na policajnú stanicu v meste Charleroi. Občan, ktorého meno úrady zatiaľ nezverejnili, povedal, že udržiaval kontakt s Coulibalym, a opísal, ako mal Francúz záujem aj o kúpu motorového vozidla a ako sa ho pokúsil v priebehu transakcie oklamať.

 

Belgický obchodník so zbraňami zároveň priznal, že keď sa dozvedel, že Coulibaly má väzby na radikálnu moslimskú skupinu Islamský štát, dostal strach a rozhodol sa informovať o všetkom políciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies