Zbrane a peniaze na Ukrajine končia aj v rukách pašerákov a oligarchov

NETKY.SK • 26 August 2022, 15:24 • 2 min
Zbrane a peniaze na Ukrajine končia aj  v rukách pašerákov a oligarchov

KYJEV - Na začiatku vojny Ukrajina využívala najmä vojenské pozostatky ešte z druhej svetovej vojny a tiež ju v istom množstve zásobovala zbraňami a muníciou Amerika.

slovakia

left justify in out

O tom sme vás informovali na základe vyjadrení amerického prezidenta Joe Bidena a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre Washington Post.

 

Viac si môžete prečítať tu: Amerika tajne vyzbrojovala Ukrajinu už pred vojnou, Zelenskyj odmietal byť nahradený

 

img

 

Podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku, ktorý sleduje globálne záväzky pomoci Ukrajine, Spojené štáty poskytli Ukrajine od začiatku vojny vo februári doteraz viac ako 23 miliárd dolárov na vojenskú pomoc. Spojené kráľovstvo sa zaviazalo poskytnúť 3,7 miliardy USD, Nemecko 1,4 miliardy USD a Poľsko 1,8 miliardy USD, pričom niekoľko ďalších krajín ich nasledovalo.

 

Slovensko podľa údajov rezortu obrany prispelo Ukrajine vojenským materiálom v celkovej hodnote zhruba 154 miliónov eur, čo predstavuje 8 percent z celkového rozpočtu rezortu.

 

img

 

Väčšina týchto zbraní a vojenských zásob smeruje k hraniciam s Poľskom, kde ich spojenci USA a NATO rýchlo prevezú cez hranice do rúk ukrajinských predstaviteľov. Jonas Ohman ktorý je zakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Blue-Yellow, organizácie so sídlom v Litve, ktorá sa od začiatku vojny s Ruskom stretáva s jednotkami v prvej línii a dodáva im vojenskú pomoc zo Západu, odhadol, že len „30 – 40 %“ dodávok prichádzajúcich cez hranicu dosiahlo svoje konečné miesto určenia.

 

img
 

Ohmanova organizácia nemôže dodávať zbrane, ale najmä ostatné vojenské vybavenie – daľekohľady, termovíziu, výzbroj a peniaze. Ako uviedol, „v hre sú rôzni oligarchovia a politickí hráči." Na Ukrajine už pred vojnou bujnela korupcia, ktorú sa nepodarilo znížiť ani súčasnej vláde, ani prezidentovi Zelenskému. 

 

Zbrane i vybavenie podľa Ohmana končia často v rukách priekupníkov a pašerákov, najmä tie, ktoré sú americkej výroby, keďže na čiernom trhu majú najvyššiu hodnotu. Do rúk rôznych gangov sa tak mohli dostať i zbrane, ktoré sa rozdávali nekontrolovateľne hneď po vypuknutí vojny v mestách Ukrajiny na príkaz prezidenta Volodymyra Zelenského.

 

img

 

V júli americká veľvyslankyňa Bonnie Denise Jenkinsová pre médiá uviedla, že to, koľko pomoci takto končí, je predmetom úvah, administratíva Joe Bidena však dôveruje Zelenského vláde. 

Vláda Ukrajiny v auguste uviedla, že do Kyjeva na dlhodobé minitorovanie zbraní pricestoval pridelenec obrany USA, brigádny generál Garrick M. Harmon.

 

Z domova: Koniec Slovalca poznamená i Cargo, železniciam hrozí masívne prepúšťanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies