Zbraň, ktorou spáchali atentát na Jána Pavla II., vystavia v múzeu

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 16:43 • 2 min
Zbraň, ktorou spáchali atentát na Jána Pavla II., vystavia v múzeu

VARŠAVA - Zbraň, ktorou sa turecký atentátnik Mehmet Ali Agca v roku 1981 pokúsil vo Vatikáne zavraždiť pápeža Jána Pavla II., vystavia v múzeu venovanom tejto bývalej hlave katolíckej cirkvi. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pištoľ Browning Hi-Power ráže 9 milimetrov a replika projektilu budú medzi predmetmi dokumentujúcimi šťastné i pochmúrne obdobia pápežovho života. Multimediálne múzeum v jeho rodnom meste Wadowice na juhu Poľska má zbraň prenajatú na tri roky od justičných úradov v talianskom Ríme.
      

Ján Pavol II., občianskym menom Karol Wojtyla, ktorý zomrel v roku 2005 ako 84-ročný, bude 27. apríla vo Vatikáne vyhlásený za svätého a múzeum pripravuje novú výstavu práve pri tejto príležitosti.
      

Pre mnohých ľudí je zázrakom, že vycvičený atentátnik Agca, ktorý 13. mája 1981 na vatikánskom Námestí sv. Petra pápeža zasiahol štyrmi ranami z bezprostrednej blízkosti, vo svojom vražednom úsilí neuspel, tvrdí monsignor Jacek Pietruszka.
      

Jedna strela zasiahla pápeža do brucha, ďalšie tri do rúk. "Sme presvedčení, že ho zachránila vyššia moc, aby mohol pokračovať vo svojej misii," dodal Pietruszka, ktorý je zástupcom riaditeľa wadowického múzea. Wojtyla strávil v nemocnici takmer tri týždne, zotavujúc sa zo zranení a veľkej straty krvi.
      

Príslušná nemocnica v Ríme takisto poskytla múzeu autentické predmety spojené s pobytom pápeža, Pietruszka ich však pre agentúru AP odmietol špecifikovať.
     

Múzeum sídliace v pápežovom rodnom dome tento týždeň dočasne zatvoria pre práce zamerané na rozšírenie expozície, opätovne ho otvoria 9. apríla.
      

Ján Pavol II. dva roky po atentáte navštívil Agcu vo väznici, pričom mu jeho čin odpustil. Agcu odsúdili na 29 rokov väzenia, na slobodu ho prepustili v roku 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies