Zbor voliteľov volí nového amerického prezidenta za prísnych bezpečnostných opatrení

NETKY.SK • 14 December 2020, 20:23 • 2 min
Zbor voliteľov volí nového amerického prezidenta za prísnych bezpečnostných opatrení

WASHINGTON – V Spojených štátoch amerických sa začalo hlasovanie zboru voliteľov, ktorý potvrdí víťaza prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Prvý volitelia už priebežne odovzdávajú svoje hlasy, ktorým tak potvrdia novú hlavu USA. Hlasovanie sa začalo na severovýchode Spojených štátov, pričom ho zavŕšia na Havaji.

 

V niektorých štátoch ich dokonca sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia pre vyhrážky adresované voliteľom či miestnym politikom. V Michigane dokonca museli uzavrieť aj kancelárie miestneho parlamentu, čím sa snažia predísť možným násilnostiam.

 

Hlasovanie zboru voliteľov je za bežných okolností považované za čisto formalitu, avšak tento rok je veľmi ostro sledovaná širokou verejnosťou.

 

Prečítajte si tiež: Trumpovi podporovatelia sú nespokojní, vo Washingtone D.C. vypukol hromadný protest

 

Dôvodom je, že prezident Donald Trump odmietol priznať svoju porážkusčítavanie voličských hlasov sa snaží zo všetkých síl spochybniť, pričom výsledky prezidentských volieb označil za zmanipulované.

 

img

 

Americké médiá zároveň nepredpokladajú, že by zbor voliteľov nepotvrdil víťazstvo demokratickému kandidátovi Joeovi Bidenovi, ktorý vo voľbách získal 306 hlasov voliteľov oproti Donaldovi Trumpovi, ktorý získal iba 232 hlasov voliteľov. Víťaz pritom musí získať minimálne 270 hlasov. Výsledok hlasovania by mal byť známy už v priebehu niekoľkých hodín.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Pod Trumpovými pokusmi sa čoraz viac láme ľad, žaloba bola zamietnutá v ďalšom americkom štáte

 

Inaugurácia nového prezidenta Kongresom je naplánovaná na 6. januára. Donald Trump sa nechal najnovšie počuť, že ak zbor voliteľov potvrdí Bidenovo víťazstvo, nebude brániť nástupu novej administratívy. Zároveň však povedal, že je odhodlaní bojovať na súdoch aj naďalej a to aj napriek tomu, že sú jeho žaloby napádajúce výsledky volieb zamietané.  

 

Prečítajte si viac: Joe Biden má menší problém, niektoré štáty žalujú výsledky prezidentských volieb

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies