Zbor voliteľov potvrdil Donalda Trumpa ako prezidenta

NETKY.SK • 20 December 2016, 08:03 • 2 min
Zbor voliteľov potvrdil Donalda Trumpa ako prezidenta

WASHINGTON – Zbor voliteľov v pondelok definitívne potvrdil Donalda Trumpa ako budúceho prezidenta Spojených štátov. Trump získal viac ako potrebných 270 voliteľov, takže sa v januári stane v poradí 45. americkým prezidentom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za republikánskeho kandidáta Trumpa hlasovalo vyše 300 z 538 členov Zboru voliteľov; jeho demokratická protikandidátka za ním zaostala o vyše 70 hlasov.

 

Podľa televízie CNN bol pomer medzi oboma kandidátmi 304:227. Podľa denníka Washington Post Trump zvíťazil nad Clintonovou v pomere hlasov 306 ku 232.

 

Výsledky hlasovania v Zbore voliteľov budú oficiálne potvrdené 6. januára na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Nový prezident bude potom slávnostne inaugurovaný 20. januára.

 

Donald Trump označil svoje víťazstvo pri hlasovaní v Zbore voliteľov za historické a drvivé. V dlhodobejšom porovnaní však rozdiel, ktorým zvíťazil, nie je až taký veľký. V rebríčku 58 amerických volieb sa v tomto smere Trump pohybuje až okolo 46. miesta.

 

Volitelia a voliteľky z jednotlivých 50 štátov a hlavného mesta Washington, medzi ktorými bol aj exprezident Bill Clinton, postupne hlasovali celý pondelok. Stanovenú hranicu pomohli Trumpovi napokon prekonať volitelia zo štátu Texas. Svoje hlasy mu odovzdalo 36 z 38 texaských voliteľov, zvyšní dvaja tak - napriek výsledkom volieb v Texase - odmietli urobiť.

 

Celkovo sa v celých USA našlo len sedem "neverných" voliteľov, ktorí napokon hlasovali za iných kandidátov, než tak mali urobiť na základe volebných výsledkov. Ide o prvé americké prezidentské voľby od roku 1872 s viac ako jedným "neverným" voliteľom.

 

Voľby prezidenta sa konali pred vyše mesiacom, 8. novembra. Hoci väčšina voličov hlasovala za Clintonovú, celkovým víťazom volieb sa stal Trump. Hlasy voličov sa totiž podľa amerického volebného systému v každom štáte pretavujú do hlasov voliteľov, a tých získal viac Trump.

 

Mnohí Američania, ktorí nemajú radi Donalda Trumpa, až do poslednej chvíle dúfali, že zaň napokon nebude hlasovať dostatočný počet voliteľov, čo by teoreticky mohlo zvrátiť výsledok hlasovania voličov. Členovia Zboru voliteľov boli preto "zavalení" množstvom emailov, listov a telefonátov, ktoré ich vyzývali, aby v pondelok nehlasovali za Trumpa. Politológovia však takúto možnosť vopred označovali za nepravdepodobnú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies