Žbirka sa vrátil do Tatier, prišiel aj s „beatlesákmi“

NETKY.SK • 13 November 2016, 13:29 • 2 min
Žbirka sa vrátil do Tatier, prišiel aj s „beatlesákmi“

VYSOKÉ TATRY - Slovenský spevák Miroslav „Meky“ Žbirka sa počas víkendu po takmer roku opäť vrátil do Vysokých Tatier, aby tam odohral svoje najznámejšie hity. Práve vo Vysokých Tatrách zložil v minulosti aj niekoľko svojich piesní.

slovakia

left justify in out

„V Tatrách som zažil toho veľmi veľa. Deti sa tu učili lyžovať, absolvovali sme tu veľa tatranských pobytov. Zložil som tu, keď snežilo, napríklad aj skladbu Mám rád, hoci sa v nej spieva „len tak ležať na Floride, v tom sa vyzná, to mi ide,“ povedal krátko po koncerte v sobotu večer pre médiá Žbirka. V rámci programu na pódiu na Štrbskom Plese ožila aj legendárna skupina The Beatles, a to v podobe slovenskej skupiny The Bacwards, ktorá je už 20 rokov na scéne najlepšou hudobnou skupinou sveta interpretujúcou legendárnych „beatlesákov“.


Meky Žbirka je známy milovník The Beatles, koncert s interprétmi jej piesní uvítal. „Poznáme sa už dlhšiu dobu, sme kamaráti, párkrát som s nimi mal podobné vystúpenia, ale toto dnešné bolo úžasné. Splnili sľub a koncert urobili tak, že sa veľmi podobal koncertu skupiny The Beatles, tomu, ako naozaj hrávali. Navyše, medzi sebou hovorili po anglicky, a to vety, ktoré The Beatles na určitých koncertoch aj skutočne vyslovili, citovali napríklad Johna Lennona,“ zhodnotil koncert. Spoluprácu si pochvaľuje aj slovenská skupina. „Poznáme sa, tuším, od roku 2000, je to dlhodobá spolupráca. Nemáme pred ním trému, pretože to nie je prvý koncert, ktorý s nim máme, veľakrát sme už spolu vystupovali,“ povedal Miroslav Džunko z The Backwards, ktorý stvárňuje Paula McCartneyho.


Žbirka si tak na jednom pódiu počas sobotného večera zaspieval aj so slovenským Johnom Lennonom, ďalším členom kapely, Daliborom Štroncerom. „Vyzerá fantasticky, je to neuveriteľné, ako to robia. Takto s Johnom sme vedľa seba stáli na pódiu asi len raz, myslím, že to bolo v Ostrave,“ poznamenal Meky. Práve s kapelou The Beatles si slovenský spevák spája svoje začiatky. „Zmieňoval som sa o nich i vtedy, keď to nebolo tak povediac „in“, rád som hral ich skladby aj s Lacom Luceničom. Potom mi to prischlo, že keď ide o Beatles, každý si hneď spomenie na mňa,“ povedal Žbirka, ktorý oceňoval vkus "beatlesákov" pri tvorbe melódií. „Keď máte takto s vkusom spravenú skladbu, môžete ju počuť tisíckrát a nesprotiví sa vám,“ dodal. Práve táto kapela spolu s ďalšími ho pred rokmi podľa jeho slov vtiahla do populárnej hudby, a to aj napriek tomu, že sa mal pôvodne stať futbalistom.

 

„Sedel som na lavičke s gitarou na Račianskom mýte a niekto mi hovoril, že tam cvičí kapela a že mám celkom zaujímavý hlas a oni potrebujú speváka. Takýmto spôsobom vznikol prvý Modus. Na jednej skúške som sa dostal do Modusu, potom som s nimi slávil úspechy na beatovom festivale a zrazu som bol v profesionálnej skupine. Keď k nám neskôr prišiel Janko Lehotský s vlastnými skladbami, začal som následne skladať aj ja, a už to bola posadnutosť. Mám to doteraz, keď mám chvíľku voľného času, skladám nové piesne. Neviem si predstaviť, že by ma niečo bavilo viac," dodal Žbirka, ktorý prezradil, že aj posledný pokus o novú pieseň si spája s Vysokými Tatrami a cestovaním vlakom na sobotný koncert.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies