Zbierka Deň úsmevu bude opäť pomáhať rodinám v kríze a deťom v detských domovoch

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 14:08 • 2 min
Zbierka Deň úsmevu bude opäť pomáhať rodinám v kríze a deťom v detských domovoch

BRATISLAVA – Už 15. ročník celoslovenskej zbierky Deň úsmevu na podporu rodín v kríze odštartovala dnes mimovládna organizácia Úsmev ako dar.

slovakia

left justify in out

Vyzbierané financie sa použijú najmä na pomoc sociálne slabším a nefunkčným rodinám s cieľom predchádzať umiestňovaniu ich detí do detských domovov, ale aj na prácu s rodinami, ktoré majú záujem získať už odobraté deti späť. Ako informoval predseda Úsmevu ako dar Jozef Mikloško, organizácia sa snaží pomáhať rodinám ešte skôr, ako začnú zlyhávať, aby predišli hrozbe vyňatia dieťaťa z rodiny do detského domova.

 

„Učíme rodičov byť rodičmi,“ povedal s tým, že komplexnú sociálnu, finančnú, materiálnu i právnu pomoc poskytujú sociálni pracovníci, pričom ich úspešnosť (ponechanie dieťaťa v rodine alebo jeho vrátenie z detského domova) je skoro 70-percentná. „V prípade, že dieťa nemá funkčnú rodinu, je preňho najvhodnejšie vyrastať u príbuzných, v náhradnej alebo pestúnskej rodine. Usilujeme však, aby deti, najmä pre zlú sociálnu situáciu, nemuseli rodinné prostredie opúšťať,“ zdôraznil Mikloško.

Zdôraznil, že pomoc rodinám v kríze nie je jednorazová, ale systematická. Terénny sociálny pracovník urobí diagnostiku rodiny a vypracuje pre ňu komplexný plán na vyriešenie všetkých problémov. Najefektívnejšia je pomoc ešte pred odobratím dieťaťa alebo tesne po jeho umiestnení do detského domova, neskôr má záujem rodiny o jeho opätovné získanie klesajúcu tendenciu.

 

„Do našej organizácie sa najčastejšie dostávajú rodiny, ktorých najčastejším problémom je problém bývania, zamestnania, zadĺženia, ale veľmi dôležité sú aj rodičovské zručnosti,“ uviedla sociálna pracovníčka Úsmevu ako dar Emília Bezáková.

Zbierka Deň úsmevu, ktorej mottom je Aby každé dieťa malo rodinu, potrvá od 2. do 14. mája v 26 mestách vo všetkých regiónoch Slovenska. Dobrovoľníci zbierajúci príspevky budú mať na sebe červené tričko s logom, preukaz a riadne označenú pokladničku. Za posledných päť rokov za vyzbierala celková suma vyše 137 700 eur.

 

Úsmev ako dar z výťažku podporil 256 rodín v kríze, v ktorých žije 617 detí. Pomohol aj 101 náhradným rodinám a 158 mladým dospelým v ich zaradení sa do života po odchode z detského domova.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies