Zbierajú podpisy za referendum o odluke cirkví od štátu

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 13:04 • 2 min
Zbierajú podpisy za referendum o odluke cirkví od štátu

BRATISLAVA - Referendum o finančnej odluky cirkví od štátu žiadajú v petícii, ktorej spustenie dnes ohlásil trojčlenný petičný výbor.

slovakia

left justify in out

"Žiadame dokončiť proces odluky cirkví od štátu, ktorý sa začal v roku 1990 a nebol podľa nášho názoru dokončený," hovorí predseda petičného výboru Štefan Sládeček. Ten označil túto akciu za občiansku iniciatívu. Sládeček je zároveň predsedom Strany občianskej ľavice.

 

Potrebný počet podpisov - 350 000, aby prezident Slovenskej republiky vyhlásil referendum, by mohli podľa Sládečka vyzbierať do konca tohto roka. Dodal však, že ak sa to nepodarí, existuje ešte jedna možnosť na vyhlásenie referenda, a to uznesením Národnej rady SR. "Naším cieľom je dať priestor, aby sme o tejto nevyriešenej téme diskutovali," hovorí Sládeček s tým, že oslovili aj cirkevných predstaviteľov, aby sa zúčastnili na diskusii k tejto téme. "Otvárame priestor na možné okrúhle stoly, na možnú diskusiu," dopĺňa členka petičného výboru Mária Angelovičová, ktorá pôsobí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. 

 

"Odluku cirkví od štátu sľubovali alebo argumentovali ňou politici už pri prijímaní reštitučného zákona," hovorí Sládeček. Podľa neho nie je možné akceptovať, že sa proces zo začiatku deväťdesiatych rokov nedoriešil doteraz. Podľa neho vlády a parlamenty za všetky volebné obdobia hľadali cesty, ako sa s touto problematikou doriešiť, no nestalo sa tak. Sládeček dokonca poukázal na súčasné snahy štátu znižovať deficit tým, že hľadá prostriedky, kde sa dá. Členovia petičného výboru v správe k odštartovaniu petície uvádzajú, že štát ročne financuje činnosť cirkví sumou 33 miliónov eur. Tento stav označujú za absurdný. "Dokonca sa ide zdaňovať zisk, resp. budúci zisk, ja tomu hovorím, že sa ide de facto zdaňovať strata, na druhej strane tento štát nie je za 25 rokov schopný vyžiadať alebo dať dohromady súpis cirkevného majetku, ktorý predtým cirkvám odovzdal," povedal Sládeček. 

 

Informácie o petícii aj o miestach zbierania podpisov nájdu ľudia na facebookovej stránke petície, kde bude označená ako Odluka cirkví od štátu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies