Zberom starých spotrebičov možno pomôcť vlkom v ZOO

NETKY.SK • 12 September 2015, 09:12 • 2 min
Zberom starých spotrebičov možno pomôcť vlkom v ZOO

BRATISLAVA - Starých chladničiek, pračiek, sporákov či inej bielej techniky sa budú môcť obyvatelia Bratislavy zbaviť už nielen cez víkendy, ale aj cez pracovné dni. Najbližší zber je naplánovaný už na budúci týždeň. Svoj záujem stačí nahlásiť na internetovej stránke www.zberelektroodpadu.sk a vyplniť online objednávku.

slovakia

left justify in out

Zber elektroodopadu zabezpečuje Envidom - Združenie elektrospotrebičov pre recykláciu v spolupráci s mestskými časťami. Po novom už bude možné si odvoz bielej techniky objednať počas celého roka, zber sa bude organizovať podľa záujmu obyvateľov. Termíny sa budú priebežné aktualizovať a budú zverejnené na internetových stránkach mestských častí i na www.zberelektroodpadu.sk. Odovzdaním starých spotrebičov do mobilného zberu možno prispieť na výstavbu výbehu pre vlky v bratislavskej ZOO.


Najbližší zber nepotrebných spotrebičov zo skupiny bielej techniky sa uskutoční už budúci týždeň. V bratislavskom Starom Meste bude možné nepotrebnú bielu techniku odovzdať 14. a 21. septembra, v Ružinove 15. a 22. septembra, v Novom Meste 16. a 23. septembra. Informácie o zbere majú tieto mestské časti zverejnené na svojich internetových stránkach. No prihlásiť sa môže aj každý, kto potrebuje odviezť staré elektrospotrebiče z kategórie bielej techniky. Stačí sa prihlásiť online na www.zberelektroodpadu.sk. Nahlásiť treba typ a množstvo spotrebičov, ktoré obyvatelia potrebujú odviezť. Uviesť treba aj svoje kontaktné údaje - teda meno, presnú adresu a telefonický kontakt. Staré spotrebiče treba potom v deň zberu vyložiť pred dom podľa inštrukcií uvedených v online objednávke.


Okrem toho mestské časti spolu so spoločnosťou Envidom pripravujú aj víkendový zber všetkého elektroodpadu. Ten je v Dúbravke naplánovaný na 19. septembra. Svoj záujem o zber elektroodpadu musia obyvatelia nahlásiť do 16. septembra na dúbravskom úrade mailom alebo telefonicky. Nahlásiť treba druh a počet spotrebičov, ktoré chcú obyvatelia nechať odviezť a svoje kontaktné údaje spolu s adresou, z ktorej treba spotrebiče odviezť. V deň zberu treba elektroodpad vyložiť do 08:00 ráno do vchodu bytového domu alebo za bránu rodinného domu. Mestská časť upozorňuje, že elektrospotrebiče sa nemajú vykladať na ulicu, tam ich totiž môžu zobrať nelegálni zberači, ktorí spotrebiče rozoberú a nepotrebné časti kdekoľvek vyhodia, čím sa vytvárajú čierne skládky. V Starom Meste je víkendový zber naplánovaný na 26. septembra, v Ružinove na 10. októbra. V Rači je tiež víkendový zber naplánovaný v októbri. Svoj záujem o víkendový zber treba nahlásiť na miestnych úradoch príslušných mestských častí.


Odovzdaním starého elektrospotrebiča do mobilného zberu môžu ľudia prispieť aj na vybudovanie nového výbehu pre vlky žijúce v bratislavskej Zoologickej záhrade. Tie totiž v súčasnosti žijú v nevyhovujúcom výbehu, ZOO pre nich chce preto postaviť v zalesnenej časti areálu nový domov, ktorý sa bude podobať prostrediu, v ktorom vlky žijú vo voľnej prírode. Za každý kilogram elektroodpadu poputuje 5 centov na výstavbu nového domova pre vlky. Združenie Envidom chce pre vlky získať 3 000 eur. Počas jarných zberov sa už združeniu Envidom podarilo vyzbierať 1 551 eur za 31 020 kilogramov elektroodpadu. Záštitu nad zbermi elektrospotrebičov s finančnou podporou pre ZOO prevzalo záštitu Ministerstvo životného prostredia SR a mesto Bratislava.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona