Zberateľ János Rechnitzer zapožičal svoju zbierku Bratislavskej Galérii Z: Predstaví sa svetoznáme hnutie MADI

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 10:23 • 2 min
Zberateľ János Rechnitzer zapožičal svoju zbierku Bratislavskej Galérii Z: Predstaví sa svetoznáme hnutie MADI

BRATISLAVA – Bratislavská Galéria Z v utorok 6. júna sprístupní verejnosti expozíciu konštruktivistického a geometrického umenia z Rechnitzerovej zbierky.

slovakia

left justify in out

Kolekciu diel autorov prevažne zo svetoznámeho umeleckého hnutia MADI poskytol zberateľ János Rechnitzer pochádzajúci z maďarskej meštianskej rodiny. "Otec bol lekár a mama učiteľka, ktorá sa venovala rodine a domácnosti. Bol som obklopený peknými predmetmi a naša rodina mala vždy pozitívny vzťah k umeniu. Počas mojich univerzitných 70. rokov 20. storočia sa v Pécsi každý mesiac konali veľké trhy, kde som chodieval a kúpil si niekoľko pekných menších obrazov umelcov školy v Nagybányi. Neskôr som dedičstvo po otcovi investoval do kúpy diel autorov maďarskej skupiny Nyolcak. Inšpiráciou pre budovanie mojej zbierky bolo mesto Pécs, kde žili významné osobnosti maďarskej moderny, ako Ferenc Martyn, Jenő Gábor a Ferenc Lantos," spomína zberateľ.

 

Po návrate domov do Győru (1986) pokračoval v zberateľstve, pretože sa začal rozmáhať domáci umelecký trh, narastal počet galérií a aukcií. Do polovice 90. rokov vývoj jeho zbierky určovali maďarské autorky. Zostavil kolekciu diel z tvorby Márie Barta, Józsy Járicz, Margity Móricz, Magdy Zemplényi a Margity Muzslai Kampis. "Tieto dámy sa objavili na umeleckej scéne v rokoch 1920-1930 a svojim individuálnym štýlom vytvorili skutočne zaujímavé diela," zdôvodňuje zberateľ.

 

Hnutie MADI zorganizovalo v Győri festival (1996). Zúčastnili sa ho najvýznamnejší maďarskí a zahraniční umelci, s ktorými sa stretol. Fascinovala ho snaha MADI, aby pohyb, atraktivitu, dynamiku a invenciu prezentovali dielami v otvorenom priestore.

"Podarilo sa nám zriadiť malú galériu, kde sme uskutočnili individuálne a skupinové výstavy viac než 30 zahraničných a maďarských umelcov zo skupiny MADI. Niekoľkokrát sme boli aj v Paríži, kde sme vyhľadali umelcov z tamojšieho hnutia MADI. Výstavy maďarských a zahraničných autorov boli vynikajúcou príležitosťou pre stretnutia a rozhovory," hodnotí Rechnitzer.

 

Novou etapou zberateľstva je obdobie rokov 1996-2014, počas ktorého budoval zbierky od autorov skupiny MADI. V nej vzťahy postupne oslabovali a maďarskí predstavitelia hnutia začali realizovať iné formy tvorby. Preto prestal organizovať výstavy, ale v zbierke naďalej kládol dôraz na geometrické a konštruktivistické diela. Bol v kontakte s jednou z najvýznamnejších autoriek žijúcich v Paríži Verou Molnár.

 

"Kúpili sme tvorbu od Crus-Diez, Morellet, Agam a podarilo sa nám získať aj významné diela maďarských klasikov, akými sú Kassák, Forbáth, Péri a Ebneth. Zameriavali sme sa aj na diela súčasných maďarských umelcov zo 70. rokov (Fajó, Nádler, Hencze, Konok) aj o mladých maďarských geometrických umelcov (Halmi Horváth, Marafkó, Bányász, Boros, Németh, Szalay)," dodáva Rechnitzer.

 

Expozícia Tvary, priestory, dimenzia je prvou výstavou tradičného letného medzinárodného projektu Socha a objekt v rôznych priestoroch centra Bratislavy. Potrvá do 27. augusta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies