Zber podpisov na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia sa skončí už tento piatok

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 10:47 • 2 min
Zber podpisov na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia sa skončí už tento piatok

BRATISLAVA - Zber podpisov pod petíciu na vyhlásenie referenda za predčasné voľby sa skončí v piatok (23. apríla).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom predseda petičného výboru Ervín Erdélyi. Pod petíciu sa podpísalo približne 400-tisíc obyvateľov Slovenska. V referende sa chcú ľudí pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR (NR SR) tak, aby sa voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda.

„Petícia za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách má jediný cieľ – dať ľuďom možnosť využiť svoje demokratické právo a odovzdať mandát na spravovanie Slovenska tým, ktorým dôverujú. Vláde Igora Matoviča (OĽaNO) totiž nedôverovalo až 83 percent občanov,” uviedol Erdélyi.

 

Výbor, ktorý vznikol podľa Erdélyiho na základe iniciatívy politických strán, spoločenských a profesijných organizácií či zástupcov tretieho sektora, by mal urobiť aj záverečnú kontrolu a spočítanie hárkov

 

Súvisiaci článok: Bude referendum? SMER-SD údajne vyzbieralo dostatok podpisov na jeho vyhlásenie

 

Na základe ústavy možno referendom rozhodnúť „o dôležitých otázkach verejného záujmu“. Podmientkou akceptovania je vyzbieranie minimálne 350–tisíc podpisov, referendum následne vyhlási prezidentka. Uskutočniť by sa malo do 90 dní od jeho vyhlásenia.

 

Aby bol výsledok referenda platný, je nevyhnutná účasť aspoň nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov, čo je niečo vyše dvoch miliónov oprávnených voličov.

 

S otázkou, ktorú sa budú v referende pýtať tiež musí súhlasiť nadpolovičná väčšina účastníkov referenda. Na Slovensku sa zatiaľ uskutočnilo referendum osemkrát. Platné bolo len jedno, ktoré sa uskutočnilo v roku 2003 a týkalo sa vstupu Slovenska do Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies