Zber lesných plodov v chránených oblastiach môže skončiť pokutou

NETKY.SK • 17 August 2016, 09:17 • 2 min
Zber lesných plodov v chránených oblastiach môže skončiť pokutou

BRATISLAVA - Zber lesných plodov ako čučoriedky, huby či maliny sa môže skončiť aj pokutou. V oblastiach, ktoré patria do tretieho až piateho stupňa ochrany prírody platí zákaz ich zbierania.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že zákaz sa týka väčšiny územia národných parkov na Slovensku. Výnimkou sú len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tu je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu.

 

"Za porušenie tohto zákazu môžu strážcovia prírody uložiť previnilcovi pokutu, v blokovom konaní až do výšky 66 eur, ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Vo výnimočných prípadoch umožňuje zákon uložiť zberačom pokutu až takmer 3320 eur," informoval odbor komunikácie envirorezortu. Dohľad nad dodržiavaním zákona o ochrane prírody a krajiny vykonávajú zamestnanci správ národných parkov resp. dobrovoľní strážcovia prírody, ktorí sa po chránených územiach pohybujú.

 

Zberačom lesných plodov nezostáva podľa envirorezortu nepovšimnutý ani najstarší Tatranský národný park. "Častým problémom je práve správanie sa zberačov v prírode. V snahe nazbierať v čo najkratšom čase najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú prírodu. V hustom poraste čučoriedok, ktorý ochraňuje pôdu a napomáha tvorbe humusu, vyšliapavajú chodníčky, ktoré sa stávajú možným zdrojom erózie. V neposlednom rade často po sebe zanechávajú odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia," upozornilo ministerstvo.

 

Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Ich zber preto nesúvisí len s tým, že živočíchy prichádzajú o prirodzenú potravu, ale zberači ich často rušia, čo má za následok ich pravidelný a opakovaný výskyt v blízkosti obývaných častí nielen podtatranského regiónu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona