Zbaviť sa tisícov nelegálnych bilbordov má pomôcť nový zákon

NETKY.SK • 21 Január 2015, 16:17 • 2 min
Zbaviť sa tisícov nelegálnych bilbordov má pomôcť nový zákon

ŽILINA - Žilinská radnica verí, že novela stavebného zákona pomôže Žilinu vyčistiť od tisícov nelegálne postavených reklamných bilbordov.

slovakia

left justify in out

„Som presvedčený, že ide o prvý legislatívny nástroj, ktorý by mohol byť prelomovým v regulácii vonkajšej reklamy,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

 

Z približne šesťtisíc reklamných bilbordov v Žiline je len okolo dvesto postavených legálne. Mestu sa nedarí bojovať s nelegálnymi reklamami už niekoľko rokov, prvých desať načierno postavených bilbordov dala radnica spíliť ešte v roku 2010 a celkovo sa jej podarilo odstrániť len okolo sto z približne 5 800 nelegálne postavených reklamných a informačných zariadení. „Mesto tiež viedlo viacero súdnych konaní, ktoré však pre mnohé obštrukcie reklamných spoločností často neviedli k uspokojivému výsledku,“ dodal hovorca žilinskej radnice Pavol Čorba. Na mestských pozemkoch už podľa radnice nie je ani jedna nelegálna reklama. Všetky nelegálne bilbordy stoja síce na súkromných pozemkoch, no ich majitelia nemajú povolenie zo stavebného úradu, súhlas architekta či vyjadrenie polície.

 

Nová právna norma, ktorú vypracovali poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Renáta Zmajkovičová a Igor Choma, začala platiť 2. januára, s niektorými prechodnými ustanoveniami do 31. júla 2015. Podľa hovorcu žilinskej radnice Pavla Čorbu dôležité je, že bola prijatá aj nová definícia reklamnej stavby, ktorou je už napríklad aj reklama osadená v kvetináčoch alebo betónových blokoch položených na zemi. „Každá reklamná stavba bude musieť byť jednoznačne označená menom alebo názvom jej vlastníka a ak bude označenie chýbať, stavebný úrad bude môcť udeliť pokutu. Zákon už nepripúšťa takzvanú dodatočnú legalizáciu, čo sa doteraz hojne využívalo. Po novom budú reklamné stavby môcť byť postavené až po tom, ako budú riadne povolené,“ uviedol Čorba. 

 

Najvýraznejším prínosom má byť jednoduchší režim odstraňovania reklamných stavieb. Vlastníci pozemku budú môcť reklamné stavby, na ktorých umiestnenie nedali súhlas, sami flexibilne odstrániť zo svojho pozemku bez potreby zdĺhavého a často neúspešného konania o odstránenie stavby. Novela zákona rieši aj doteraz problematickú situáciu, keď nie je známy vlastník reklamného zariadenia a teda nebolo voči komu viesť správne konanie. Po novom v takomto prípade stavebný úrad priamo vydá do 30 dní súhlas s odstránením reklamnej stavby, pričom vlastníci reklamných stavieb sú povinní svoje reklamné stavby označiť a legalizovať do 31. júla 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies