Zázvor lieči, ale môže aj škodiť! Viete kedy sa mu máte vyhnúť?

NETKY.SK • 25 September 2018, 17:55 • 2 min
Zázvor lieči, ale môže aj škodiť! Viete kedy sa mu máte vyhnúť?

BRATISLAVA - Zázvor je pravdepodobne jednou z najznámejších a najzdravších rastlín, ktoré poznáme. Najúčinnejšou vlastnosťou je schopnosť liečiť problémy s trávením vďaka vysokému obsahu enzýmov. Zázvor podporuje tráviace procesy, detoxikuje telo a zlepšuje imunitu. Avšak nie vždy je prospešný.

slovakia

left justify in out

Účinky zázvoru poznali už pred tisíc rokmi starí Číňania či Indovia a využívali ho pre liečbu najrôznejších chorôb. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov a výborne prispieva k posilneniu obranyschopnosti. Neplatí to pre každého, niekto by si na zázvor mal dávať veľký pozor. Kto a v akých prípadoch?

 

Trpíte poruchou krvotvorby

 

Zázvor má veľa pozitívnych účinkov pre osoby, ktoré majú cukrovku, sú obézni alebo trpia ochorením periférnych tepien, ľudia s hemofíliou by sa mali od zázvoru držať čo najďalej. Hemofília je geneticky podmienená porucha krvotvorby, pri ktorej aj sebamenšie škrabnutia môžu viesť k vykrvácaniu. Podľa odborníkov zázvor neutralizuje účinky liekov na hemofíliu, takže konzumácia zázvoru môže byť doslova tikajúcou bombou.

 

Užívate určité druhy liekov

 

Zázvor má úžasnú schopnosť znižovať krvný tlak, avšak, keď užívate lieky na zníženie tlaku a k tomu budete konzumovať veľké množstvo zázvoru, môže to byť veľmi škodlivé. Rovnako nebezpečná môže byť kombinácia zázvoru s takzvanými beta-blokátormi, inzulínom alebo antikoagulantmi (lieky proti zrážaniu krvi).

 

Máte podváhu

 

Tých síce u nás v poslednej dobe veľa nie je, ale nájdu sa takí. Napríklad osoby s anorexiou alebo inými poruchami príjmu potravy. Zázvor je bohatý na vlákninu a stimuluje tráviace enzýmy. To vedie k spaľovaniu tukov a zníženiu chuti do jedla, takže ak potrebujete skôr pribrať, nemali by ste konzumovať zázvor ani doplnky so zázvorom. Ak máte veľmi nízku hmotnosť a k tomu jete zázvor, môžete prestať menštruovať, môžu vám začať padať vlasy alebo stratíte svalovú hmotu.

 

Ste tehotná

 

Aj keď je zázvor skvelý pomocník v boji s nachladnutím, v tehotenstve ho možno užívať len na začiatku proti ranným nevoľnostiam, a to naozaj len v malom množstve. Obsahuje totiž stimulanty, ktoré stimulujú svaly a môžu viesť ku kontrakciám a predčasnému pôrodu. Najnebezpečnejší je z tohto pohľadu tretej trimester, kedy by na zázvor mali tehotné ženy úplne zabudnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies