Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
5. dec. 2021Oto
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
17.09.2016 16:30 Zaujímavosti
Zázrak menom škorica
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
17.09.2016 16:30 Zaujímavosti

Zázrak menom škorica



BRATISLAVA - Škorica je ľudový názov kôry čínskeho či cejlonského škoricovníka. Cejlónska škorica má jemnejšiu chuť, ale inak sa tieto dva druhy čo sa týka využitia a účinkov takmer nelíšia.


Viete prečo má vlastne škorica tvar ruličiek? Pretože kôra z mladých stromčekov sa zlúpne a zvitky sa nechajú jeden deň oschnúť. Vnútorná tenšia vrstva kôry sa potom počas usychania pôsobením slnečného svitu stočí do trubičiek.

 

V kuchyni má najväčšie zastúpenie mletá škorica, vďaka svojej omnoho výraznejšej vôňi. Oproti tomu škorica v celku má tú výhodu, že si svoju arómu udrží omnoho dlhšie. Preto je dobré mletú škoricu skladovať v hermeticky uzavretých koreničkách.

 

Zatiaľ čo v Európe i Amerike sa čínska škorica využíva najmä v sladkej kuchyni, v Ázii nachádza svoje uplatnenie aj v slaných pokrmoch typu kari.

 

Ázijská kuchyňa má v našich končinách už niekoľko rokov svoje pevné miesto. Kto sa v nej aspoň trochu orientuje, určite pozná korenia piatich vôní. A práve v ňom má škorica zastúpenie, vedľa anízu, badiánu, feniklu a klinčekov.

 

V našej kuchyni škoricu radi využívame pri zaváraní a pečení. Celú si ju radi dávame do vareného vína alebo horúcich ovocných nápojov. 

 

Zo škorice sa tiež vyrábajú žalúdočné a bylinné likéry a niektoré druhy vín.

 

Číňania odpradávna škoricu využívajú pri hnačkách, reume, nechutenstve, zažívacích problémoch a zápaloch krku. Európania užívajú škoricu pri prechladnutí a chorobách zažívacieho traktu.

 

Škorica má aj antibiotické a dezinfekčné účinky, úspešne teda ničí baktérie. Cejlónska škorica ešte navyše podporuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Vie tiež úspešne znížiť hladinu cukru v krvi i zlého cholesterolu.

 

Medzi menej známe účinky škorice patrí ešte treba zmiernenie menštruačných bolestí, zastavenie krvácania z nosa a znižovanie krvného tlaku.

 

Ak je škorica používaná ako liečivo, najčastejšie je to vo forme olejov, sirupov a tinktúr. Škorica má tiež skvelé účinky pri chudnutí. Napomáha spaľovať tuky aj glukózu, ktorú tak telo nemá šancu premeniť na nechcený tuk.

 

Ale pozor, aj škorica môže byť nebezpečná. Môže vám spôsobiť nepríjemnú alergickú reakciu. 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok