Zázrak menom Chia semienka

NETKY.SK • 27 August 2015, 11:00 • 2 min
Zázrak menom Chia semienka

BRATISLAVA – Semienka hýbu svetom stravovania. Sú veľmi obľúbené predovšetkým pre svoju jednoduchú prípravu, širokú škálu použitia a neuveriteľné množstvo zdraviu prospešných látok. A keď je reč o semienkach, rozhodne nesmieme zabudnúť na Chia.

slovakia

left justify in out

Nenápadné čierne Chia semienka sú semená šalvie hispánskej, pôvodom zo Strednej Ameriky. Kedysi dávno boli samozrejmou súčasťou jedálničkou Aztékov. Dnes sa do našej kuchyne zase pomaly ale iste vracajú...

 

Drobné, vodu viažuce semienka sú malým zázrakom. Dokážu natiahnuť vodu a zväčšiť svoj objem až desaťnásobne, pričom vytvoria akýsi hutný a hustý gél. To má neuveriteľný efekt pri trávení. Zjete toho oveľa menej a zároveň Chia gél spomalí vaše trávenie a premenu sacharidov na jednoduché cukry. Vďaka tomu sa energia zo stravy uvoľní a vstrebáva pekne postupne, efektívnejšie a je vo vašom tele lepšie využitá. Chia semienka sú teda atraktívnym artiklom pri chudnutí a redukčných diétach.

 

Malinké Chia semienka sú doslova preplnené prínosnými látkami:

- majú vysoký obsah vlákniny a značný obsah bielkovín

- nájdete v nich vápnik, železo, mangán, fosfor a zinok

- obsahujú vitamíny rady B, ďalej E, A a C

- disponujú aj mastnými omega 3 kyselinami.


Využitie Chia semienok je nielen široké, ale tiež jednoduché. Poteší vás, že nie sú tvrdé na skus a nemusíte ich teda pred použitím namáčať alebo mlieť. Semienka nemajú žiadnu špecifickú chuť, teda ich môžete použiť takmer do čohokoľvek.

 

Môžete ich pridať do jogurtov, nápojov a koktejlov, smoothie,pomazánok, kaší, polievok, šalátov, vykúzliť z nich puding, dezert, pridať ich do cesta na múčnik a to slaný aj sladký. Nemusíte sa ich báť ani keď ste tehotná alebo kojíte. Môžete ich dať aj svojím deťom.

 

Skvelým doplnkom stravy budú pre aktívnych športovcov, vyhýbať sa im nemusia ani vegetariáni alebo vegáni, ochutnať ich môžu aj alergici vrátane celiatikov. Sú tiež skvelým a účiným pomocníkom pri nadmernom strese, únave alebo depresiách. Doporučená denná dávka sú dve polievkové lyžice semienok. Ale nemusíte sa báť predávkovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies