Zázračný vitamín D: Ochráni vás pred týmito zdravotnými problémami!

NETKY.SK • 20 Máj 2018, 12:00 • 2 min
Zázračný vitamín D: Ochráni vás pred týmito zdravotnými problémami!

Zdravý pobyt na priamom slnku má na organizmus blahodarný vplyv.

slovakia

left justify in out

O vitamíne D ste zaiste už počuli, a to najmä v súvislosti s tým, že ho do tela dostávame pomocou pobytu na slnku. Ide o látku, ktorá je mimoriadne dôležitá najmä pre tehotné ženy, pretože sa podieľa na zdravom vývoji plodu. Významnú úlohu však zohráva aj v rámci imunitného systému, zdravia pokožky, kostí a nápomocný je i pre ženy v menopauze.

 

Odborníci však dvíhajú varovný prst, podľa štatistík žije na svete dramaticky vysoké percento ľudí, ktorí „déčka“ nemajú dostatok. Napríklad v USA je to až 77 percent dospelej populácie! Lekári sa preto pokúšajú presadiť zvýšenie odporúčanej dennej dávky vitamínu. Pomôcť by im mohli aj výsledky nových štúdií, ktoré poukazujú na mimoriadnu prospešnosť tejto látky.

 

Vedci na univerzite v Južnej Kórei realizovali výskum, ktorý potvrdil, že vyššia hladina vitamínu D v krvi zabraňuje vzniku cukrovky. K takýmto záverom prišli sledovaním dobrovoľníkov vo veku okolo 74 rokov počas obdobia dlhšieho než desať rokov.

 

Okrem toho déčko u žien napomáha k spomaľovaniu starnutia vaječníkov, čím odďaľuje a zmierňuje menopauzu.

 

Čo je však pre vedcov najpozoruhodnejšie, vitamín D je schopný nielen predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, ale aj obnovuje poškodené bunky v srdci! „Nie je známych veľa procesov, ktoré sa môžu podieľať na obnove kardiovaskulárnych buniek, ktoré už sú nejako poškodené, ale vitamín D to zjavne dokáže. Nemusíme vyrábať nový liek, už jeden máme,“ vyjadril sa profesor Tadeusz Malinski z Ohio University v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona