Zázračné strukoviny

NETKY.SK • 26 Apríl 2015, 17:00 • 2 min
Zázračné strukoviny

BRATISLAVA - Strukoviny (luskoviny, lušteniny, lúšteniny) sú kultúrne rastliny z čeľade bôbovitých pestované pre semená bohaté na bielkoviny, niekedy aj na tuk/olej.

slovakia

left justify in out

Ich plodom je struk. Strukoviny sú významná potravina, krmivo a priemyselná surovina, semená obsahujú bielkoviny, niektoré tuk. V osevných postupoch zlepšujú pôdnu úrodnosť.

 

K strukovinám patrí hrach, fazuľa záhradná, šošovica, sója a iné.

 

Strukoviny jedzte často, sú dôležité. Ich hlavnou prednosťou je vysoký obsah vlákniny. Ale aj energie majú hojnosť, preto ich pri chudnutí musíte zjesť menej, ako by sa vám páčilo. Mali by ste často jesť jedlá, v ktorých je hrach, fazuľa, sója, cícer, mungo, či šošovica. Obsahujú veľa bielkovín, sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. 

 

Asi najvýhodnejšou strukovinou je sója, pretože obsahuje najkomplexnejšie bielkoviny (zo strukovín) a navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny („dobré tuky“). Jej jedávanie môže znížiť hladinu cholesterolu. 

 

Uskladnenie strukovín je veľmi jednoduché, a to buď semená v suchom vyzretom stave alebo vo forme sterilizácie, hlavne v zelenom nedozretom stave, ale taktiež vo forme zamrazovania.

 

Aby sme strukoviny konzumovali zdravé a do tela si privodili z nich benefity, netreba podceňovať správnu prípravu. Napríklad namočiť by sa mali deň pred varením, pričom variť by sa mali už v čerstvej vode. Ďalšou dobrou radou je kari korenie, majoránka, bazalka alebo rasca – pridajte ju do vody, v ktorej sa varí fazuľa, aby vás po konzumácii nevzdúvala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies