Zázračné jahody

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 11:00 • 2 min
Zázračné jahody

BRATISLAVA – Jahody si určite s ničím nezmýlite, voňajú nezamenitelne sladko a výrazne, farbu majú krvavo červenú a keď sa do nich zahryznete, slasťou zatvárate oči....ovocie, ktoré ohlasuje príchod leta.

slovakia

left justify in out

Najobľúbenejšie letné ovocie obsahuje veľmi málo kalórií, 100 g jahôd ukrýva iba 27 kcal. Obsahujú mnoho vitamínov a minerálov, sú napríklad cenným zdrojom železa. Polyfenoly obsiahnuté v jahodách sú vynikajúcim antioxidantom a pôsobia proti rakovine.

 

V ľudovom liečiteľstve sa jahody používajú k prečisteniu tráviaceho traktu, pomáhajú vylúčiť močové kamene, zmierňujú bolesti pri dne, artróze a reumatizme. Pôsobia ako mierne tonikum na pečeň a sú tiež antibakteriálne. Sú využívané tiež pri srdečných ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, žalúdočných vredoch a chudokrvnosti. Ich dezinfekčný účinok je výborný aj na ekzémy a hnisajúce rany, napokon ich použitie v kozmetike môžete samy vyskúšať.

 

Tip: Roztlačte jahody až na kašu, naneste ich na pleť a uvidíte ten zázrak. Samozrejme iba v prípade, že nemáte alergiu na jahody...

 

Jahody obsahujú salicyláty a preto by ich nemali jesť ľudia, ktorí sú alergický na acylpirín. Tiež ľudia, ktorých trápi ochorenie čriev by sa červeným plodom mali vyhnúť. Drobné zrniečka, ktoré jahody obsahujú by mohli črevá dráždiť.

 

Naše babičky radili aby sme si jahodami potierali zuby, vraj budú žiarivo biele a to vplyvom obsiahnutých kyselín. Vo Francúzsku sa používa "jahodová maska". Má odstraňovať pehy: zmes jahôd a citrónovej šťavy sa vtiera do pokožky.

 

Ak nepotrebujete jahodovú masku, skúste jahodo­vú kúru: počas niekoľkých dní zjedzte len 1-2 kg jahôd denne rozdelených do niekoľkých dávok! Taká kúra je lahodná, prečisťuje krv, obličky, črevá i kĺby.

 

Dnes už väčšina ľudí jahody kupuje, no nie je nad tie, ktoré nám vyrastú v záhrade. Ak máte svoje vlastné jahody, zberajte ich ráno, hneď potom ako uschne ranná rosa. A jedzte len zdravé kusy. Avšak nielen plody sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona