Zázračná mäta

NETKY.SK • 18 August 2017, 09:46 • 2 min
Zázračná mäta

BRATISLAVA - Mäta je jednou z najstarších liečivých byliniek. Jej využitie nie je však len v liečiteľstve, ale aj v kozmetike a kuchyni. Je známych asi 15 druhov mäty, ktoré majú rovnaké alebo podobné účinky na naše telo.

slovakia

left justify in out

Upchatý nos, tráviace ťažkosti, plynatosť alebo črevné kŕče, na všetky tieto problémy je mäta to pravé. Vie osviežiť dych a vo forme čaju či oleja dokáže dokonca upokojiť napríklad morskú chorobu a nevoľnosť.

 

Ak máte radi vôňu a chuť mäty piepornej, potom to využite a naordinujte si ju pri ťažkostiach s trávením, pri prechladnutí alebo v dňoch, kedy vás bolí hlava. 

 

Ideálne je, keď si svoju mätu vypestujete a zožnete predtým, ako vykvitne - v tej dobe má najviac silíc a mentolu, teda aj najväčšiu silu. Používať sa dá ale vždy. A príjemné je, že ju môžete počas sezóny odstrihovať, bez toho, aby akokoľvek utrpela - naopak sa väčšinou ešte rozrastie. Mätu piepornú kúpite bežne aj predpestovanú v kvetináči v obchodoch s potravinami, takže ju budete mať po ruke celoročne. A v akých formách sa užíva?

 

Mätový čaj - na prípravu môžete použiť čerstvé i nasušené listy. Z polievkovej lyžice sušených listov vyrobíte čaj preliatím 0,5 l vriacej vody. Nechajte asi desať minút lúhovať, zlejte a popíjajte po jedle alebo medzi jedlami - pri ťažkostiach alebo len tak na chuť. Ak máte bylinku čerstvú, potom čaj vyrobíte jej krátkym prevarením - použite asi sedem lístkov mäty na 0,5 l vody. V zmesi s ostatnými bylinami možno mätu používať dlhodobo. Ak by ste ju užívali samostatne, potom liečebnú kúru po desiatich dňoch prerušte. Čaj sa nehodí pre deti a dojčatá, vyhnúť by sa mu teda mali aj dojčiace ženy a tehotné by si ho mali dopriať len občas.

 

Mätový olej - môžete si ho kúpiť aj vyrobiť doma. Stačí otrhať lístky z mäty, ktorá ešte nekvitla. Na 50 gramov lístkov pridajte 250 ml kvalitného, ​​zastudena lisovaného rastlinného oleja, premiešajte, uzavrite do pohára a dajte na približne 14 dní lúhovať. Potom stačí precediť, naliať do menších pohárikov a uchovávať v chlade. Olej môžete používať vnútorne i zvonka.

 

obrazok

 

Mätový likér - do pollitra alkoholu bez príchuti (ideálna je vodka) pridajte asi šesť vetvičiek mäty. Nechajte lúhovať asi tri týždne - dôležité je, aby bola nádoba na slnku. Potom preceďte a do alkoholu vmiešajte cukrový roztok zo ¼ litra vody a 20 gramov cukru. Dobre rozmiešajte a uchovávajte v chlade.

 

Mäta má široké spektrum účinkov a môže sa stať veľmi príjemným doplnkom vašej domácej lekárničky.

Tráviace ťažkosti - mäta pieporná má vynikajúce účinky, ak potrebujete uľaviť od kŕčov a zabrániť plynatosti. Obsahuje mentol, ktorý skvele funguje proti prekysleniu žalúdka a páleniu záhy. Ak na ne trpíte, dajte si po jedle hrnček mätového čaju.   

 

Žlčníkové kamene - tie vraj vedia látky obsiahnuté v mäte rozpúšťať. V tomto prípade je najvhodnejší mätový olej v kapsuliach, ktoré sa rozpúšťajú až v čreve.    

 

Bolesti brucha, nevoľnosť, striedanie hnačiek a zápchy, poruchy trávenia - to sú veľmi nepríjemné ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva a čaj alebo olej z mäty prinesú úľavu.    

 

Nevoľnosť na cestách a morská choroba - aj na nich sa hodí mätový čaj, ktorý zmierni črevné kŕče a nutkanie na zvracanie a uvoľní psychiku.     

 

Bolesť hlavy, svalov a kĺbov - všetky stlmí masáž mätovým olejom. Pridajte pár kvapiek do bežného masážneho prípravku alebo do obyčajného kokosového oleja.     

 

obrazok

 

Nachladnutie, problémy s prieduškami, zápal horných dýchacích ciest - môžete ich liečiť pomocou mätového čaju. Do vody na inhaláciu pridajte kvapku mätového oleja - uvoľnia sa tak dýchacie cesty. Vedľajším účinkom inhalácie je naparenie, vďaka ktorému sa vyčistí pleť a zbavíte sa čiernych bodiek.

 

Aromaterapia - keď do aromalampy kvapnete mätový olej, môžete si liečiť nielen nádchu, ale uľaví to aj pri bolestivej menštruácii, artritíde a bolesti kĺbov. Mäta pôsobí tiež aj ako afrodiziakum.

 

Proti zápachu z úst, aftám a zápalom ďasien - dezinfekčné vlastnosti mäty využite na problémy v ústnej dutine. Voda s pár kvapkami mätového oleja poslúži ako ústna voda, ktorú môžete kloktať.

 

Ekzém, žihľavka - mätový olej pomáha aj pri liečení kožných ťažkostí, avšak pozor: niekedy môže žihľavku sama vyvolať ako reakciu na silice v mäte obsiahnuté. Potom sa pre vás jej použitie nehodí.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies