Zázračná aromaterapia

NETKY.SK • 15 Október 2015, 11:00 • 2 min
Zázračná aromaterapia

BRATISLAVA - Ste unavená, cítite sa pod psa, chýba vám energia, alebo sa niečoho bojíte? Zabudnite na liečbu športom a skúste aromaterapiu. Nádherne sa zrelaxujete a ešte svoje telo naladíte na pozitívnu vlnu.

slovakia

left justify in out

Aromaterapia patrí k alternatívnym spôsobom liečby, pri ktorej sa využívajú éterické oleje a najrôznejšie vône. Pojem aromaterapia je vytvorený z dvoch slov - aróma ( vôňa ) a terapia ( liečba ). A ak sa vám zdá " aromaterapia " trochu krkolomné slovo, je to jednoducho liečba vôňami. A to vôňami z rastlinných olejov obohatenými o vonné esencie.

 

Nie je to zďaleka taká novinka, ako sa podľa aktuálneho využitia zdá. Verili by ste tomu, že vonné oleje používali už Faraóni, Aztéci a Mayovia? Nielen, že sa nimi voňali a potierali si esenciami telo, ale napúšťali týmito olejmi aj časti odevov, doplnky, sandále a niekedy vlasy. Ovládali účinky rastlín, vedeli, ktorú použiť na prechladnutie a ktorú treba v boji proti nepriateľovi.

 


Áno, kľúčovým ukazovateľom v aromaterapii je nos. Pretože čo jednému vonia, druhému nemusí vyhovovať. A tak aj tú "svoju vôňu " si vyberte nie podľa odporúčania iných, ale predovšetkým podľa svojho nosa  Je to dôležité - vôňa vám musí sedieť.

 

Vonné esenciálne olejčeky možno využiť veľmi všestranne. Môžete si ich kvapnúť do kúpeľa, do aromalampy alebo zavesiť ako osviežovač vzduchu do auta. Môžete ich striedať a využiť jednu vôňu pre osvieženie pri cestovaní, inú na vycibrenie mysli pre štúdium, ďalšie na sústredenie pri práci a niektorú zase na relaxáciu či k navodeniu kvalitného spánku.

 

Ako na to?
Najjednoduchším variantom je aromalampa. Do vody kvapnete asi 4 kvapky zvolenej esencie, zapálite čajovú sviečku a je to. Pamätajte, že čím menší priestor a miestnosť, tým menej kvapiek do aromalampy dáte. Inak bude vôňa príliš intenzívna a to nie je práve to pravé orechové. Obdobnou možnosťou je miska s vodou a pár kvapkami oleja priamo na kúrenie (pozor - je to vhodné len na ústredné či plynové vykurovacie teleso). Alebo využite zvlhčovače, ktoré sú vo vykurovacej sezóne ideálnym doplnkom pre zvlhčenie vzduchu v miestnosti. Do čistej vody v ňom pridajte aj pár kvapiek vonného olejčeka.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona