Záznam koncertu speváčky Björk uvedie v Kine Lumiére režisér Peter Strickland

NETKY.SK • 17 Október 2014, 15:23 • 2 min
Záznam koncertu speváčky Björk uvedie v Kine Lumiére režisér Peter Strickland

BRATISLAVA - Záznam koncertu islandskej speváčky Björk: Biophilia Live uvedie bratislavské Kino Lumiére v utorok 21. októbra. Dokument predstaví divákom jeden z režisérov Peter Strickland.

slovakia

left justify in out

TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Snímka zachytáva jednu časť speváčkinho multižánrového a multimediálneho projektu Biophilia o vzťahu medzi hudbou, prírodou a technológiami. Björk ho predstavila v roku 2011 a jeho súčasťou bol aj rovnomenný ôsmy štúdiový album, rôzne aplikácie pre iPad, dokumentárny film When Björk Met Attenborough o príprave celej šou a tri roky trvajúce celosvetové turné, počas ktorého speváčka navštívila 26 krajín.
     

Björk: Biophilia Live mapuje predposledný koncert projektu Biophilia v londýnskom Alexandra Palace v septembri 2013. Ťažiskom šou je živé prevedenie všetkých skladieb z rovnomenného albumu, ktoré dopĺňajú speváčkine staršie piesne. Okrem Björk a jej sprievodnej kapely vo filme vystupuje aj 24-členný anjelský islandský zbor. Počas koncertu znie celý rad nezvyčajných hudobných nástrojov, ktoré využívajú elektrické výboje či zemskú gravitáciu, vytvorené boli špeciálne pre toto turné. Zábery z vystúpenia sú doplnené úvodom svetoznámeho moderátora BBC a prírodovedca Davida Attenborougha, animáciami a kolážami tektonických dosiek, DNA, mesiaca a ďalších obrazov z oblasti prírody a vedy.
     

Film mal európsku premiéru na 49. MFF Karlove Vary, jeho uvedenie od začiatku sprevádzali nadšené recenzie hudobných a filmových publicistov. Stojí za ním režisérska dvojica Peter Strickland a Nick Fenton. Peter Strickland, ktorý snímku príde osobne uviesť do Kina Lumiére, je britský režisér na Slovensku známy vďaka dráme Katalin Varga. Tá získala na MFF Berlín 2009 Strieborného medveďa za mimoriadny umelecký prínos. Druhý člen režisérskeho tandemu Nick Fenton v minulosti spolupracoval napríklad s islandskou kapelou Sigur Rós na filmoch Heima (2007) a Inni (2011).
     

Film Björk: Biophilia Live možno vidieť exkluzívne iba v kinách na Slovensku a v Česku len sedem dní v týždni, od 20. do 26. októbra. Projekcia v Kine Lumiére (21.10.) sa začne o 20.30 h.
     

Björk sa narodila v roku 1965 na Islande, je všestrannou umelkyňou. Po hudobných začiatkoch v kapele Sugarcubes sa vydala na sólovú dráhu a počas svojej vyše 20-ročnej kariéry vydala osem štúdiových albumov, za ktoré získala 4 Brit Awards, 4 MTV Video Music Awards a 13 nominácií na Grammy. Vyskúšala si aj herectvo, vo filme Larsa von Triera Tanečnica v tme (2000) stvárnila československú emigrantku Selmu Ježkovú, za ktorú získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon na MFF Cannes. Pre svoj inovatívny prístup k tvorbe, originálne videoklipy a nezvyčajný hlas patrí k najvýraznejším hudobným osobnostiam súčasnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies