Zavraždený brat severokórejského vodcu mal v čase svojej smrti pri sebe protijed

NETKY.SK • 1 December 2017, 11:53 • 2 min
Zavraždený brat severokórejského vodcu mal v čase svojej smrti pri sebe protijed

KUALA LUMPUR - Nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-nam mal v deň svojej vraždy pri sebe fľaštičky s protijedom na smrtiacu látku, ktorá sa mu stala osudnou. S odvolaním sa na toxikologickú správu a malajzijské média o tom vo štvrtok informovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Kim Čong-nama otrávili 13. februára na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur tak, že mu potreli tvár chemickou bojovou látkou VX. Podľa toxikologickej správy mal v deň svojej smrti v ruksaku 12 fľaštičiek s atropínom, ktorý sa používa ako protijed v prípade otravy nervovými plynmi vrátane látky VX.

 

Malajzijskému najvyššiemu súdu to povedala toxikologička, ktorá obsah fľaštičiek podrobila testom. "Tieto položky (fľaštičky) spoločne so siedmimi ďalšími predmetmi som dostala od polície... 10. marca na toxikologické testy," dodala.

 

Z vraždy Kim Čong-nama sú obvinené dve ženy - Vietnamka Doan Thi Huong a Indonézanka Siti Aisyahová. Obe ženy, ktorým hrozí v prípade usvedčenia trest smrti, boli podľa vlastných slov podvedené a mysleli si, že ide len o akýsi žart pre skrytú kameru a nie skutočne jedovatú látku. Pri tom, ako ňou Kim Čong-namovi potreli tvár, ich zachytili bezpečnostné kamery. Ženy boli ešte v októbri v rámci policajnej rekonštrukcie prípadu predvedené na miesto, kde k incidentu došlo.

 

Obe ženy sú v súvislosti s vraždou jedinými podozrivými vo väzbe. Malajzijská polícia však uviedla, že štyria podozriví Severokórejčania opustili Malajziu v deň vraždy. Obhajcovia Vietnamky a Indonézanky sa domnievajú, že práve tieto osoby sú v prípade hlavnými podozrivými a nemalo im byť umožnené odísť z krajiny. Samotná KĽDR účasť na vražde poprela.

 

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu aj samotného Kim Čong-una.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies