Zavraždený brat Kim Čong-una bol informátorom CIA

NETKY.SK • 11 Jún 2019, 09:23 • 2 min
Zavraždený brat Kim Čong-una bol informátorom CIA

WASHINGTON - Nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý prišiel o život na letisku v Malajzii v roku 2017, pracoval pre CIA.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informoval americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovanú "osobu oboznámenú s tou záležitosťou" s tým, že mnohé podrobnosti o vzťahu Kim Čong-nama so CIA zostávajú nejasné. Samotná CIA sa k informácii odmietla vyjadriť.

 

"Niekoľko bývalých predstaviteľov USA uviedlo, že je nepravdepodobné, že by nevlastný brat (severokórejského vodcu), ktorý mnohé roky žil mimo územia Severnej Kórey a nemal žiadnu mocenskú základňu v Pchjongjangu, mohol o uzavretých vnútorných činnostiach krajiny poskytnúť podrobnosti," napísal WSJ. Kim Čong-nam bol však podľa informátorov  takmer určite v kontakte s bezpečnostnými službami iných krajín, najmä Číny.

 

img

 

Kim Čong-nam a Kim Čong-un majú spoločného otca, bývalého lídra KĽDR Kim Čong-ila. Niekoľko rokov žil dobrovoľne v exile mimo Severnej Kórey, v Macau. Bol známy tým, že si v názoroch a vyjadreniach na adresu KĽDR veľmi nedával servítku pred ústa. Kritizoval tak vládu, ako aj samotného Kim Čong-una.

 

13. februára v roku 2017 bol Kim Čong-nam na letisku v Kuala Lumpure zavraždený. Dve mladé ženy mu tvár potreli nervovoparalytickou látkou VX. Obe ženy súdili a len nedávno ich z väzby prepustili. Tvrdili, že na útok ich niekto nahovoril pod zámienkou žartu do skrytej kamery, pričom netušili, o čo v skutočnosti ide. Podľa zmieneného zdroja WSJ Kim Čong-nam cestoval do Malajzie vo februári 2017, aby sa tam stretol so svojím kontaktom zo CIA, hoci to nemusel byť jediný účel jeho cesty.

 

img

 

Južná Kórea krátko po útoku obvinila Severnú Kóreu, že atentát nariadila, čo však Pchjongjang poprel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona