Závod za 89 miliónov eur vyrastie pri Banskej Bystrici

NETKY.SK • 20 Február 2016, 16:12 • 2 min
Závod za 89 miliónov eur vyrastie pri Banskej Bystrici

BANSKÁ BYSTRICA - Memorandum o porozumení podpísali dnes v Banskej Bystrici predseda vlády Robert Fico a konateľka dubajskej spoločnosti RKN Global Europe Marjam Lindsbro.

slovakia

left justify in out

Na základe dokumentu by mala vláda schváliť na zasadnutí 2. marca konkrétnu pomoc spoločnosti, ktorá plánuje v priemyselnom parku Šalková pri Banskej Bystrici preinvestovať 89 miliónov eur. „Myslím, že už nič nebráni tomu, aby vláda v krátkom čase schválila túto dôležitú investíciu. Investor ponúka vytvorenie viac ako 1200 pracovných miest, pričom 80 percent budú tvoriť vysokoškolsky vzdelaní ľudia a 20 percent zamestnancov bude mať úplné stredoškolské vzdelanie. Je to výroba s vysokou pridanou hodnotou a zo strany zahraničného partnera je záujem aj o spoluprácu vo výskume a inováciách,“ uviedol premiér Rober Fico.


Výrobný program má obsahovať 28 produktov, ako sú dokumenty s ochrannými prvkami, čipové platobné karty, bezpečnostné a zabezpečovacie systémy alebo elektronické registračné zariadenia na športové podujatia. Investičná akcia sa má rozbehnúť už v tomto roku a koncom budúceho by sa mala začať výroba. Na domáci trh má putovať 20 percent produkcie. Ako povedal premiér, pomoc vlády bude hotovostná i v podobe daňových prázdnin. Priama investičná pomoc predstavuje 18 miliónov eur a ďalším stimulom bude príspevok 14 500 eur na jedno vytvorené pracovné miesto. Zárobky sa budú v novom závode pohybovať o niekoľko sto eur vyššie, ako je priemerná mzda.


Podľa vyjadrenia konateľky spoločnosti Marjam Lindsbro bolo v hre viac regiónov, ale pre Banskú Bystricu sa rozhodli vzhľadom na dostatok ľudských zdrojov. Radosť nad týmto rozhodnutím netajil primátor mesta Ján Nosko. „Rokovania trvali deväť mesiacov a sme radi, že sme našli pomoc na úrovni vlády. Aj preto je toto naše dieťa zrelé na pôrod. Tešíme sa a veríme, že táto investícia prispeje k tomu, aby sa Banská Bystrica stala treťou metropolou na Slovensku,“ uviedol.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona