Závinový týždeň

NETKY.SK • 15 Október 2018, 09:00 • 2 min
Závinový týždeň

BRATISLAVA - Záviny môžete pripraviť na sladký či slaný spôsob. Je len na vás, ktorý si vyberiete.

slovakia

left justify in out

Závin s kyslou kapustou

 

Potrebné suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200 g polohrubej múky, 3 PL rozpusteného masla, 700 g kyslej kapusty, 100 g slaniny, 150 g kyslej smotany, štipka rasce, štipka soli, štipka ml.čierneho korenia, trocha oleja na potretie

 

Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme, pretlačíme a pridáme k nim štipku soli, maslo, vajce a múku. Vymiesime cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrieme vychladnutú plnku a zvinieme. Prenesieme na vymastený pekáč a potrieme olejom. Pečieme na 180°C, 40 minút. Po miernom vychladnutí nakrájame.

 

obrazok

 

Závin bez kysnutia

 

Potrebné suroviny: 400 g hladkej múky, 200 g margarínu, 1 biely jogurt, 1 kypriaci prášo, 2 kg jabĺk, 100 g mletého maku, 100 g mletých orechov, 1 balíček hrozienok, podľa chuti kryštálový cukor, podľa potreby strúhanka a mlieko

 

Príprava receptu: Múku zmiešame s tukom, jogurtom a kypriacim práškom. Cesto rozdelíme na 4 časti, každú vyvaľkáme na tenko, rozložíme na čistú utierku a rozložíme jablká, ktoré posypme podľa chuti makom alebo orechmi, hrozienkami a strúhankou, pocukrujeme podľa chuti. Pomocou utierky zvinieme a preložíme na plech /vystlaný papierom na pečenie/. Závin potrieme mliekom a popicháme vidličkou. Pečieme 30 minút na 180°C.

 

obrazok

 

Závin zo zemiakov

 

Potrebné suroviny: 1 kg zemiakov, 2 vajcia, 120g detskej krupice, 250g hrubej múky, štipka soli, 250 g slivkového lekváru, mletý mak alebo opražená strúhanka a cukor na posypanie

 

Príprava receptu: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame. Vmiešame hrubú múku, krupicu, vajcia a soľ. Premiesime, rozdelíme na dve časti, jednu na pomúčenej doske rozvaľkáme na 0,5 cm, potrieme polovicou lekváru, zvinieme a prenesieme na vlhkú utierku, zavinieme do utierky, previažeme a dáme variť do hrnca do osolenej vody. Varíme 20-25 minút, pomocou dvoch vidličiek vyberieme, rozvinieme a necháme vychladnúť.  Postup zopakujem aj s druhou roládou - môžeme použiť tú istú utierku. Po miernom vychladnutí nakrájame ostrým nožom, posypeme mletým makom alebo opraženou strúhankou a posypeme práškovým cukrom.

 

obrazok

 

Závin z lístkového cesta

 

Potrebné suroviny: ístkové cesto, cuketa, prerastená slanina, paprika, paradajka, trochu vegety, 3 strúčiky cesnaku, 2 vajíčka, trochu strúhanky, kečup, 3 trojuholníčky taveného syra, tvrdý syr na strúhanie, oregáno

 

Príprava receptu: Umytú cuketu prekrojíme, vydlabeme zrnká a postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme nadrobno pokrájanú papriku a paradajku. Nakrájame slaninu a dáme opiecť na panvicu. Postupne primiešame pokrájanú zeleninu, trochu vegety a dusíme.

Do udusenej zmesi pridáme prelisovaný cesnak a necháme zmes vychladnúť. Lístkové cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, rozotrieme trojuholníčky taveného syra a navrch trochu kečupu. Do vychladnutej zeleninovej zmesi pridáme vajcia (treba si nechať trochu vajíčka na potretie, prípadne rozklepnúť tretie) a trochu strúhanky ak je zmes veľmi riedka. Natrieme na lístkové cesto a navrch postrúhame tvrdý syr a posypeme oreganom. Zvinieme závin, preložíme na plech, potrieme zvyšným vajíčkom, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme cca 20 min.

 

obrazok

 

Závin s hráškom

 

Potrebné suroviny: ½ lístkového cesta, 6 zemiakov, mrazený hrášok, 1 vajce, mletý muškátový oriešok, soľ, sezamové semienka

 

Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Prelisujeme alebo rozmixujeme, pridáme  žĺtok a bielka si necháme iba trochu na potretie. Pridáme mletý muš. oriešok, soľ a rozmrazený hrášok (nevaríme). Premiešame a natrieme na vyváľané lístkové cesto na pomúčenej doske. Zvinieme, potrieme bielkom a posypeme sezamom. Pečiem v rúre zohriatej na 180°C asi 35 min. Dá sa použiť samostatne alebo ako príloha k mäsu.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona