Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres

Maroš
Šefčovič
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. jan. 2019Bohdana
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
15.10.2018 09:00 Gurmán
Závinový týždeň
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
15.10.2018 09:00 Gurmán

Závinový týždeň



BRATISLAVA - Záviny môžete pripraviť na sladký či slaný spôsob. Je len na vás, ktorý si vyberiete.


Závin s kyslou kapustou

 

Potrebné suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200 g polohrubej múky, 3 PL rozpusteného masla, 700 g kyslej kapusty, 100 g slaniny, 150 g kyslej smotany, štipka rasce, štipka soli, štipka ml.čierneho korenia, trocha oleja na potretie

 

Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme, pretlačíme a pridáme k nim štipku soli, maslo, vajce a múku. Vymiesime cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrieme vychladnutú plnku a zvinieme. Prenesieme na vymastený pekáč a potrieme olejom. Pečieme na 180°C, 40 minút. Po miernom vychladnutí nakrájame.

 

 

Závin bez kysnutia

 

Potrebné suroviny: 400 g hladkej múky, 200 g margarínu, 1 biely jogurt, 1 kypriaci prášo, 2 kg jabĺk, 100 g mletého maku, 100 g mletých orechov, 1 balíček hrozienok, podľa chuti kryštálový cukor, podľa potreby strúhanka a mlieko

 

Príprava receptu: Múku zmiešame s tukom, jogurtom a kypriacim práškom. Cesto rozdelíme na 4 časti, každú vyvaľkáme na tenko, rozložíme na čistú utierku a rozložíme jablká, ktoré posypme podľa chuti makom alebo orechmi, hrozienkami a strúhankou, pocukrujeme podľa chuti. Pomocou utierky zvinieme a preložíme na plech /vystlaný papierom na pečenie/. Závin potrieme mliekom a popicháme vidličkou. Pečieme 30 minút na 180°C.

 

 

Závin zo zemiakov

 

Potrebné suroviny: 1 kg zemiakov, 2 vajcia, 120g detskej krupice, 250g hrubej múky, štipka soli, 250 g slivkového lekváru, mletý mak alebo opražená strúhanka a cukor na posypanie

 

Príprava receptu: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame. Vmiešame hrubú múku, krupicu, vajcia a soľ. Premiesime, rozdelíme na dve časti, jednu na pomúčenej doske rozvaľkáme na 0,5 cm, potrieme polovicou lekváru, zvinieme a prenesieme na vlhkú utierku, zavinieme do utierky, previažeme a dáme variť do hrnca do osolenej vody. Varíme 20-25 minút, pomocou dvoch vidličiek vyberieme, rozvinieme a necháme vychladnúť.  Postup zopakujem aj s druhou roládou - môžeme použiť tú istú utierku. Po miernom vychladnutí nakrájame ostrým nožom, posypeme mletým makom alebo opraženou strúhankou a posypeme práškovým cukrom.

 

 

Závin z lístkového cesta

 

Potrebné suroviny: ístkové cesto, cuketa, prerastená slanina, paprika, paradajka, trochu vegety, 3 strúčiky cesnaku, 2 vajíčka, trochu strúhanky, kečup, 3 trojuholníčky taveného syra, tvrdý syr na strúhanie, oregáno

 

Príprava receptu: Umytú cuketu prekrojíme, vydlabeme zrnká a postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme nadrobno pokrájanú papriku a paradajku. Nakrájame slaninu a dáme opiecť na panvicu. Postupne primiešame pokrájanú zeleninu, trochu vegety a dusíme.

Do udusenej zmesi pridáme prelisovaný cesnak a necháme zmes vychladnúť. Lístkové cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, rozotrieme trojuholníčky taveného syra a navrch trochu kečupu. Do vychladnutej zeleninovej zmesi pridáme vajcia (treba si nechať trochu vajíčka na potretie, prípadne rozklepnúť tretie) a trochu strúhanky ak je zmes veľmi riedka. Natrieme na lístkové cesto a navrch postrúhame tvrdý syr a posypeme oreganom. Zvinieme závin, preložíme na plech, potrieme zvyšným vajíčkom, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme cca 20 min.

 

 

Závin s hráškom

 

Potrebné suroviny: ½ lístkového cesta, 6 zemiakov, mrazený hrášok, 1 vajce, mletý muškátový oriešok, soľ, sezamové semienka

 

Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Prelisujeme alebo rozmixujeme, pridáme  žĺtok a bielka si necháme iba trochu na potretie. Pridáme mletý muš. oriešok, soľ a rozmrazený hrášok (nevaríme). Premiešame a natrieme na vyváľané lístkové cesto na pomúčenej doske. Zvinieme, potrieme bielkom a posypeme sezamom. Pečiem v rúre zohriatej na 180°C asi 35 min. Dá sa použiť samostatne alebo ako príloha k mäsu.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok