Závery vyšetrovania havárie letu MH17 sú podľa Ruska politicky motivované

NETKY.SK • 28 September 2016, 18:12 • 2 min
Závery vyšetrovania havárie letu MH17 sú podľa Ruska politicky motivované

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo dnes zo "zaujatosti" a "politickej motivácie" medzinárodný tím pod vedením Holandska, ktorý zverejnil závery svojho vyšetrovania okolností zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny zo 17. júla 2014.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marie Zacharovovej, ktoré citovala agentúra DPA, členovia tohto tímu "naďalej ignorujú nevyvrátiteľné dôkazy ruskej strany napriek skutočnosti, že Rusko je v podstate jediným, kto poskytuje dôveryhodné informácie a oznamuje všetky nové údaje".

 

"Pre našich západných kolegov sa stalo normou svojvoľne určiť vinníka a vymyslieť požadované výsledky," komentovala dnešné oznámenie Spoločného vyšetrovacieho tímu, podľa ktorého bol malajzijský boeing zostrelený zo zeme, a to pomocou raketového systému Buk dovezeného z Ruska do oblastí východnej Ukrajiny ovládaných separatistami.

 

Zistenia prezentované v holandskom Nieuwegeine v podstate potvrdzujú závery vyšetrovania Holandskej bezpečnostnej rady, ktorá vlani takisto označila zrútenie lietadla za dôsledok zasiahnutia raketou zem-vzduch, vypálenou z územia ovládaného proruskými separatistami. Pri tejto udalosti zahynulo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky letu MH17, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpuru.

 

Rusko opakovane naliehalo na vyšetrovateľov, aby brali do úvahy aj dôkazy poskytnuté Moskvou, ktoré majú svedčiť o zodpovednosti Ukrajiny za zostrelenie. V tomto duchu sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého Rusko podporuje nezaujaté vyšetrenie tejto leteckej havárie.

 

Ukrajina a Spojené štáty od začiatku tvrdili, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou Buk dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňovala ukrajinskú armádu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies