Záverečný ceremoniál bol opäť veľkolepý a silne hudobný

NETKY.SK • 13 August 2012, 11:04 • 2 min
Záverečný ceremoniál bol opäť veľkolepý a silne hudobný

Záverečný ceremoniál bol opäť veľkolepý a silne hudobný

slovakia

left justify in out

img

Tradičný záverečný ceremoniál ukončil v nedeľu jubilejné Hry XXX. olympiády Londýn 2012 a podobne ako pri slávnostnom otvorení olympiády sa niesol vo veľkolepom štýle. S množstvom efektov, prekvapení a hudobného sprievodu v podaní plejády známych muzikantov. Priamo na Olympijskom štadióne sa záverečnej šou, ktorá vyvrcholila obrovským ohňostrojom, prizeralo 80.000 divákov a podľa odhadov organizátorov sledovalo ceremoniál pri televíznych obrazovkách ďalších 300 miliónov ľudí.
      Spomedzi hudobných umelcov sa na pódiu vystriedali George Michael, Pet Shop Boys, Take That, či Muse. Atmosféru dotvárala dlhá sekvencia vystúpenia producenta a dídžeja menom Fat Boy Slim, videoprestrihy na kultové kapely ako The Who, či na Freddieho Mercuryho, pričom koncertná spomienka na lídra The Queen vyústila v živý výstup jeho dvoch žijúcich kolegov. 
      V súlade s olympijskou tradíciou napochodovali športovci na štadión spoločne, nie v skupinách pod vlajkami svojich štátov, čo malo symbolizovať harmóniu a priateľstvo. Niektorí sa držali za ruky, objímali sa, ďalší niesli jeden druhého na pleciach. Osem minút z ceremoniálu sa venovalo Brazílii, ktorá bude v roku 2016 hostiť budúcu edíciu OH. Starosta Londýna v tejto súvislosti odovzdal svojmu kolegovi z Rio de Janeiro olympijskú vlajku, všetko za sprievodu hudby a tanca samba.
      So samotným priebehom olympiády vyslovili organizátori spokojnosť, keďže sa nenaplnili obavy z bezpečnosti či dopravy a vážnejšie problémy nespôsobilo ani pre ostrovy typické daždivé počasie. Zábavu v posledný olympijský večer nepokazila ani skutočnosť, že OH stáli 14 miliárd dolárov, teda trojnásobok oproti plánovanému rozpočtu. "Zapálili sme oheň a zapálili sme svet. Keď prišiel náš čas, Veľká Británia, dokázali sme to," vyhlásil šéf organizačného výboru Sebastian Coe.
      Briti boli úspešní nielen na organizačnom, ale i športovom poli. Ziskom celkovo 65 medailí, z toho 29 so zlatým leskom, zaznamenali najväčšiu medailovú žatvu od roku 1908. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge pri svojom prejave smerom k športovcom ocenil ich výkony a pri hodnotení hier použil slová chvály: "Dodržiavaním zásad fair-play, rešpektovaním súperov a prijímaním nielen víťazstiev, ale aj prehier, ste získali právo byť nazývaní olympionici. Boli to šťastné a nádherné hry."

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies