Záverečnú etapu Gira vyhral Arndt, celkovým víťazom Nibali

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 08:28 • 2 min
Záverečnú etapu Gira vyhral Arndt, celkovým víťazom Nibali

TURÍN - Záverečnú etapu 99. ročníka pretekov Giro d'Italia vyhral po rozhodnutí rozhodcov nakoniec Nemec Nikias Arndt, domáci cyklista Giacomo Nizzolo vo farbách tímu Trek-Segafredo bol diskvalifikovaný za blokovanie pri záverečnom špurte. Podľa predpokladov si ružový dres pre celkového víťaza udržal taliansky cyklista Vincenzo Nibali, pre ktorého je to celkovo druhý triumf na talianskej Grand Tour.

slovakia

left justify in out

Posledná 21. etapa z Cunea do Turína priniesla niekoľko dramatických momentov, ale aj pádov. Z pretekov musel odstúpiť Johann van Zyl, ktorý sa síce po zrážke postavil opäť na bicykel, ale následne zamieril do nemocnice. Podobný osud postihol aj dánskeho jazdca Larsa Baka, ten si pravdepodobne zlomil lopatku.

 

V záverečných okruhoch po Turíne sa vytvorila väčšia skupinka jazdcov, záver bol podľa predpokladu špurtov viacerých jazdcov. Šťastný koniec mala záverečná etapa pôvodne pre domáceho Giacoma Nizzola, ale nakoniec víťazstvo prisúdili rozhodcovia druhému Nemcovi Arndtovi. Nizzola diskvalifkovali z pretekov pre blokovanie jazdca v záverečnom špurte.

 

"Veľakrát som bol na Gire v top ten, ale dnes som sa konečne dočkal. Odovzdal som veľké množstvo úsilia, o to krajšie je víťazstvo v tejto etape. Bol to ťažký deň, v záverečnom špurte som však bol najrýchlejší," povedal po pretekoch Nizzolo, ktorého oslava prvého víťazstva trvala iba niekoľko minút, keď sa dozvedel správu o diskvalifikácii. Vincenzo Nibali po celkovom triumfe žiaril šťastím: "Ako som už povedal v jednom rozhovere, tohtoročné Giro bolo veľmi náročné. Som veľmi šťastný za celkový triumf. Je krásne osláviť titul s rodinou, ťažko sa to vôbec celé opisuje."

 

Červený dres v bodovacej súťaži získal aj napriek diskvalifikácii Nizzolo, najlepším vrchárom sa stal Španiel Mikel Nieve Itturalde z tímu Sky, najlepším mladým jazdcom Luxemburčan Bob Jungels z Etixx-Quick Step.

 

Výsledky nedeľajšej 21. etapy:

1. Nikias Arndt (Nem./Giant-Alpecin) 3:48:18 hod., 2. Matteo Trentin (Tal./Etixx-Quick-Step), 3. Sacha Modolo (Tal./Lampre-Merida), 4. Alexander Porsev (Rus./Kaťuša), 5. Sean De Bie (Bel./Lotto Soudal), 6. Ivan Savickij (Rus./Gazprom-Rusvelo), 7. Rick Zabel (Nem./BMC Racing Team), 8. Eduard Michael Grosu (Rum./Nippo-Vini Fantini), 9. Jay McCarthy (Aus./Tinkoff), 10. Alberto Bettiol (Tal./Cannondale) všetci rovnaký čas

 

konečné poradie 99. ročníka Giro d'Italia: 1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 86:32:49 h, 2. Esteban Chaves (Kol./Orica-GreenEdge) +52 s., 3. Alejandro Valverde (Šp./ Movistar Tea) +1:17 min., 4. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL) +1:50, 5. Rafal Majka (Poľ./ Tinkoff) +4:37, 6. Bob Jungels (Lux./Etixx) +8:31, 7. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale) +11:47, 8. Andrey Amador (Kost./Movistar) +13:21, 9. Darwin Atapuma (Kol./BMC Racing Team) +14:09, 10. Konstantin Sivzov (Bel./Dimension Data) +16:20



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies