Záver pochodu proti Macronovi v Paríži sprevádzali násilnosti - i voči novinárom

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 21:42 • 2 min
Záver pochodu proti Macronovi v Paríži sprevádzali násilnosti - i voči novinárom

PARÍŽ - Pochod za účasti tisícov ľudí, ktorý sa konal v sobotu v Paríži pri príležitosti prvého výročia inaugurácie prezidenta Emmanuela Macrona, mal väčšinou pokojný priebeh.

slovakia

left justify in out

Jeho záverečnú fázu v blízkosti Námestia Bastily však sprevádzalo niekoľko incidentov. Zranenia pri nich utrpel jeden policajt. Polícia v rámci preventívnych opatrení počas dňa kontrolovala a následne zadržala osem ľudí. Niekoľkí z nich mali pri sebe nože a iné predmety, ktoré podľa polície mohli byť použité ako útočná zbraň.

 

Ako informovala televízia BFMTV, ľudia sa na pochod vydali z námestia Place de l'Opéra smerom k Námestiu Bastily, kde došlo k incidentom. Terčom útoku sa stalo vozidlo jedného z televíznych kanálov, ako aj prenosový voz stanice France Info, na ktorom radikáli rozbili čelné sklo a dovnútra hodili dymovnicu.

 

Útočníci - väčšinou mladí ľudia - okrem toho pokrikovali po novinároch, označovali ich za kolaborantov a odporúčali im, aby "vypadli z námestia". Médiá informovali, že útočníci boli oblečení v čiernom - podobne ako aj tí, ktorí sa tento týždeň presunuli do čela prvomájového sprievodu v Paríži a začali do hliadkujúcich policajtov hádzať zápalné fľaše a ničiť mestský mobiliár a autá vystavené v predajni i reštauráciu s rýchlym občerstvením. Tento incident vyvolal vo Francúzsku diskusie ohľadom rýchlosti a rozsahu policajného zásahu.

 

Podľa organizátorov dnešná antimacronovská akcia bola "len prvou etapou" - ďalší deň protestov sa uskutoční 26. mája, avizoval líder ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (FI) Jean-Luc Mélenchon. Okrem Paríža sa v sobotu protestné zhromaždenia konali aj v ďalších mestách, napr. v Toulouse či Bordeaux. Podľa BFMTV sa na nich zišlo oveľa menej ľudí ako v Paríži, kde organizátori hovoria o účasti 160.000 ľudí, zatiaľ čo polícia a médiá ich počet odhadli na asi 40.000.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona