Zavedenie minimálnej mzdy v Nemecku nemalo negatívny vplyv

NETKY.SK • 21 December 2015, 14:49 • 2 min
Zavedenie minimálnej mzdy v Nemecku nemalo negatívny vplyv

DÜSSELDORF - Zákonom zavedená minimálna mzda v Nemecku nemala nijaký negatívny vplyv na trh práce v krajine. Agentúra DPA sa odvoláva na výsledky výskumu nadácie Hansa Bröcklera, ktorá je blízka odborárom.

slovakia

left justify in out

Počet osôb, ktoré musia byť poistené v tradične nízko platených pracovných kategóriách, výrazne stúpol, informoval Ústav pre hospodársky a sociálny výskum (WSI).

 

"Varovania, že minimálna mzda ohrozí veľký počet pracovných miest, boli zrejme planým poplachom," uviedol expert WSI pre oblasť minimálnej mzdy Thorsten Schulten. Podľa štatistiky Federálnej agentúry pre zamestnanosť bolo od začiatku roka do konca septembra v Nemecku v porovnaní s rovnakým obdobím vlani povinne poistených v priemere takmer o 688.000 osôb viac. Medziročný prírastok poistencov dosiahol 2,2 %. Pozitívny trend sa potvrdil v službách verejného stravovania, ktoré sú "klasickým" odvetvím s nízkymi mzdami.

 

Počet poistených osôb vzrástol aj v oblastiach strážnej a bezpečnostnej služby, upratovacích službách a callcentrách, ale i v sociálnych službách, doprave a skladovom hospodárstve. Faktom je, že klesol iba počet miest na skrátený pracovný úväzok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies