Zavedenie intervencií proti českéj korune bola chyba

NETKY.SK • 26 Január 2017, 14:46 • 2 min
Zavedenie intervencií proti českéj korune bola chyba

PRAHA - Odchádzajúci člen Bankovej rady Českej národnej banky Pavel Řežábek uviedol, že zavedenie devízových intervencií bola chyba. Ďalšie rýchle skupovanie devízových rezerv je nebezpečné, povedal. Řežábek odchádza z rady na budúci mesiac, keď mu po 12 rokoch vyprší mandát.

slovakia

left justify in out

"Môže prísť k relatívne výrazným výkyvom kurzu," povedal Řežábek pre Hospodářské noviny. ČNB doteraz ubezpečovala, že v nakupovaní eur je možné neobmedzene pokračovať, aj keď to znamená vysoký rast devízových rezerv. Podľa Řežábka však práve rast rezerv predstavuje riziko.

 

"Všetko, čo vybočí z prirodzeného vývoja, je vždy potenciálnym rizikom. Okrem toho je tu aj problém, kam rezervy investovať," dodal Řežábek.

 

Ekonómov jeho slová prekvapili. "Aj keď je Pavel Řežábek na odchode a trhy v podstate tušili, že nikdy nebol veľkým fanúšikom intervencií, je takéto vyjadrenie prekvapujúce," povedal pre Novinky hlavný ekonóm Patria Finance Jan Bureš.

 

"Výroky Pavla Řežábka ukazujú, že za dohodnutou komunikačnou stratégiou ČNB sa môže veľakrát skrývať aj pomerne silný nesúhlas. To oslabuje jednotnú komunikáciu centrálnej banky pred vypnutím intervencií a teoreticky to môže pritiahnuť nových stávkarov na zisky koruny," varuje Bureš. Podľa neho môžu Řežábkove výroky nakoniec paradoxne tlačiť ČNB k ešte rýchlejšiemu skupovaniu rezerv, pred čím odchádzajúci člen bankovej rady varoval.

 

ČNB odštartovala intervencie v novembri 2013 s cieľom nedovoliť korune posilniť pod 27 Kč za euro. Ako ideálnu infláciu banka deklaruje zhruba 2 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies