Zavalenú baňu opustil aj posledný záchranár

NETKY.SK • 14 Október 2010, 11:42 • 2 min
Zavalenú baňu opustil aj posledný záchranár

Zavalenú baňu opustil aj posledný záchranár

slovakia

left justify in out

img

Zavalenú baňu v čilskej púšti Atacama opustil dnes ráno posledný zo záchranárov, ktorí pomáhali pri úspešnom vyslobodzovaní 33 baníkov. Symbolicky sa tak zavŕšila bezprecedentná zhruba 24-hodinová záchranná operácia, ktorej priebeh s napätím sledoval celý svet.
      Dve hodiny predtým z bane po 69 dňoch vytiahli aj posledného z 33 zavalených baníkov, 54-ročného Luisa Urzúu. Na povrchu ho privítali stovky krajanov búrlivými ováciami a spevom národnej hymny.
      Posledný zo šiestich špecialistov Manuel González nakoniec musel čakať 26 minút osamote vo vyše 620-metrovej hĺbke, pokým aj pre neho prišla špeciálna záchranná kapsula Fénix, navrhnutá a skonštruovaná čilským námorníctvom.
      Prvého baníka dostali z bane v stredu nadránom. Náročná vyše záchranná operácia napredovala bez komplikácií asi o polovicu rýchlejším tempom, než sa pôvodne predpokladalo. Priebeh záchranných prác vysielali naživo spravodajské televízie v Amerike, Európe či na Blízkom východe.
      Muži v zavalenej bani na zlato a meď vytvorili svetový rekord, pokiaľ ide o dĺžku času, aký kedy baníci prežili pod zemou po banskom nešťastí. Podľa lekárov sú skoro všetci vo "viac ako uspokojivom" zdravotnom stave. Jednému diagnostikovali zápal pľúc a nasadili antibiotiká.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies